Ga naar de inhoud
Werk

Lonneke probeert 100 dagen lang elke dag een ander beroep uit

Lonneke aan het werk bij een bakker

"Is dit wat ik de komende veertig jaar wil doen?" Die vraag stelde verloskundige Lonneke Marsmans (29) zich. Een beetje twijfel over je loopbaankeuze is niet ongewoon, maar Lonneke besloot het roer drastisch om te gooien. In haar zoektocht naar de juiste baan probeert ze in 100 dagen 100 verschillende banen uit.

Lonneke werkte zes jaar als verloskundige toen het begon te kriebelen. "Ik vind het nog steeds een fantastische baan. Maar ik dacht: Ik ben 29 en er is nog zoveel meer. Wil ik 40 jaar hetzelfde doen? Ik weet het niet."

Autowrappen

Samen met uitzendbureau Randstad is ze sinds februari honderd beroepen aan het uitproberen. Inmiddels is ze 22 beroepen verder.

"Ik heb al heel veel verschillende dingen gedaan. Ik begon met autowrappen. Ik wist ook niet wat dat was. Ik dacht: is dat iets met rappen, een muzikaal intermezzo? Maar het is wrappen, met een w. Met autowrappen geef je auto’s een nieuw uiterlijk, maar in plaats van verf gebruik je stickers. Het is een heel precies en secuur werkje, niets voor mij. Maar ik vond het fantastisch. We hebben mijn Volkswagen Caddy helemaal gewrapt. Van wit naar donkerblauw."

Rekenen als juf

Verder werkte Lonneke als kaasboer op een markt, was ze begrafenisondernemer, werkte ze op een attractiepark en was ze juf op een basisschool.

"Ik was lerares bij groep vijf. Met toestemming van de ouders natuurlijk. Dat was fantastisch. Ik gaf geschiedenis, Engels en rekenen." Bij dat laatste ging er wel iets mis. "Nou kan ik prima rekenen, maar ze gebruiken heel andere methodes dan ik gewend ben", lacht Lonneke. "Een jongetje vroeg: hoeveel is 5 keer 45. Ik zei: dan doe je gewoon 10 keer 45 en de uitkomst deel je door twee. Maar dat was niet de juiste methode. Ik legde het veel te moeilijk uit."

Suikerspinnen in Plopsaland

Wat tot dusver het leukste beroep was? "Ik vond het fantastisch om in een attractiepark te werken. Ik was een dag medewerker van Plopsaland. Iedereen heeft wel op de knop willen druk waarmee je een attractie aan gaat. En hoe cool is het om een achtbaan te starten of suikerspinnen te maken? En dan zelf tien suikerspinnen op te eten. Superleuk! Maar ik vond het ook fantastisch om als ambulancebroeder te werken. Acht uur lang adrenaline. Je bent gewoon levens aan het redden!"

De zoektocht van Lonneke gaat nog 78 dagen door. Het avontuur van Lonneke is te volgen op sociale media en in de vlogs van Lonneke op YouTube. De 'reis' van Lonneke leidt op een misschien enigszins onverwachte manier tot een geschikt beroep. "Ik vind presenteren heel erg leuk. Misschien vind ik dat nog wel het leukste beroep."

Meer op rtlnieuws.nl: