Nederland

Tien maanden cel voor belastingadviseur die allochtonen bedonderde

14 februari 2017 16:56 Aangepast: 28 juli 2017 22:00
Beeld © ANP

Een 66-jarige belastingadviseur moet 10 maanden de cel in, omdat hij duizenden belastingaangiften van zijn klanten opzettelijk verkeerd invulde. Schade: bijna een half miljoen. Ook zijn klanten, veelal met migratieachtergrond, zijn de klos. Zij moeten het te veel ontvangen geld terugbetalen.

De malafide belastingadviseur vulde tussen 2010 en 2015 voor ongeveer 2500 klanten per jaar de aangifte inkomstenbelasting in. Daarbij voerde hij op grote schaal valse aftrekposten op. Uiteindelijk liep hij bij een controle door de fiscus tegen de lamp. De Belastingdienst berekende dat er door de fraude 470.000 euro te weinig aan belasting is geheven.

Terugbetalen

De rechter rekent het de man zwaar aan dat hij zich er niet om bekommerde dat zijn klanten het risico liepen op navorderingen van de fiscus. Uit de verhoren van zijn klanten bleek dat velen van hen daadwerkelijk al jarenlang bezig zijn om de ten onrechte teruggekregen bedragen terug te betalen. De belastingadviseur verdiende met de aangiften jaarlijks zo'n 50.000 euro, in contanten.

Tijdens de rechtszaak betoogde de man dat zijn klanten precies wisten wat hij invulde, en daar geen bezwaar tegen maakten. De rechter vindt dat verweer onzin, vooral omdat zijn klantenbestand voor 90 procent bestond uit burgers met een migratieachtergrond die gebrekkig of geen Nederlands spreken en lezen.

'Belastingdienst schuldig'

Ook het verweer dat de Belastingdienst zelf medeschuldig is omdat ze de aangiften jarenlang accepteerde, veegde de rechter van tafel.

Mede omdat hij de schuld in de schoenen probeerde te schuiven van zijn klanten en de Belastingdienst en bleef beweren niets te hebben misdaan, heeft de rechter hem veroordeeld tot een celstraf van veertien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook krijgt hij een beroepsverbod van drie jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore