Ga naar de inhoud
Nederland

Cadeaubonnen voortaan langer geldig na klachtenregen

Het is een veelgehoorde klacht: cadeaubonnen zijn veel te kort houdbaar. Daarom moeten cadeaubonnen minimaal drie jaar geldig zijn, vinden twee belangrijke partijen.

De Consumentenbond en de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten hebben vandaag die nieuwe afspraak vastgelegd. Ook komt er een Geschillencommissie Cadeaukaarten.

Volgens de twee partijen wordt met de nieuwe afspraken gehoor gegeven aan de meest voorkomende klacht van consumenten: een te korte geldigheidsduur van de bonnen.

Belevenisbonnen
Het minimum van drie jaar geldt voor producten die in een winkel kunnen worden gekocht. Voor 'belevenissen' zoals een ballonvlucht of een ontbijt is de termijn twee jaar, altijd vergezeld van de mogelijkheid om met één jaar te verlengen.

De uitgevers VVV Cadeaubon, Fleurop Bloemenbon, De Pluim, Nederlandse Boekenbon, Nationale EntertainmentCard en Weekendjeweg.nl Cadeau Card vallen onder het akkoord.

Onbeperkt geldig
"
Het is erg belangrijk dat de consument duidelijk wordt geïnformeerd over zaken als de geldigheidsduur en de beschikbaarheid van voldoende mogelijkheden om de cadeaukaart in te wisselen'', zegt VVV Nederland in een reactie.

De Vereniging voor Vreemdelingenverkeer liet verder weten dat er in de praktijk niets verandert rond zijn bonnen. "De VVV Cadeaubon is al onbeperkt geldig, de Cadeaukaarten verlopen na vijf jaar en alle cadeauproducten kennen uitgebreide bestedingsmogelijkheden.''