Nederland

Hamburger van kweekvlees? McDonald's ziet het wel zitten

22 maart 2017 10:40 Aangepast: 16 januari 2018 05:57
Beeld © Getty

Kun je over vijf jaar bij fastfoodketen McDonald's een BigMac bestellen met een hamburger van kweekvlees? Dat zou zomaar kunnen.

Vlees eten is niet zo duurzaam, weten we al een tijdje. Om onze honger naar onder andere vlees, kaas en melk te stillen, is er veel meer vee op de wereld dan er zou zijn als die honger er niet was. 

De wereldwijde veestapel is daarom op dit moment al verantwoordelijk voor 14,5 procent van de door mensen veroorzaakte broeikasgassen. De verwachting is ook nog eens dat de vleesconcumptie flink gaat toenemen.

Om een hoop dierenlevens en CO2-uitstoot te sparen, wordt daarom door verschillende bedrijven gewerkt aan een alternatief: kweekvlees. Dat is vlees gekweekt uit stamcellen van een dier, een koe bijvoorbeeld of een kip. Bij McDonald's staan ze open voor dit alternatief, zegt de Nederlandse algemeen directeur Manu Steijaert tegen RTL Z.

Kweekvlees optie voor McDonald's

"Ik sluit niet uit dat we op een gegeven moment gaan kijken of kweekvlees een optie is voor ons", zegt Steijaert. "Wij gaan mee waar onze gasten in meegaan. Daarin zullen we waarschijnlijk niet leading en trendsetter zijn, maar we gaan er wel erg dicht achter aan lopen."

De ontwikkeling van kweekvlees staat nog in de kinderschoenen. In sommige gevallen lopen de productiekosten van één stukje kweekvlees in de duizenden of zelfs miljoenen euro’s. Aan de smaak moet ook nog gewerkt worden. Maar de makers van deze stukjes nepvlees verwachten dat de producten zo rond 2021 in de supermarkt liggen.

Kweekvlees goedkoper door de fastfoodketen

Ook dan zijn die stukjes vlees nog voor de consument met een dikke portemonnee. Ziet de consument het helemaal zitten met de kweekhamburgers en kweekkipfilets, dan zou McDonalds de beweging nog weleens kunnen 'democratiseren', stelt Steijaert. "Dan denk ik dat wij daarin een grote rol kunnen nemen om dat dan betaalbaar te kunnen aanbieden aan een heel groot deel van de bevolking."

Kijk hier het hele interview: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore