Ga naar de inhoud
'Aanslag op Nederlanders beraamd'

'Bezoek van Koenders verliep vlekkeloos'

Verslaggever Fons Lambie (met microfoon) bij de delegatie van Bert Koenders in Charkov. Beeld © ANP

Oekraïense veiligheidsdiensten melden dat er vorige week een aanslag op een delegatie van de Nederlandse regering in Charkov werd voorbereid. Verslaggever Fons Lambie deed verslag van dat bezoek. Merkte hij iets van een dreiging?

Vijf vragen aan de verslaggever over het bezoek van minister Koenders (Buitenlandse Zaken) aan Charkov en Oekraïne.

1. Wat stond er op het programma tijdens het bezoek?
"We zijn vrijdagavond 7 november geland in Charkov. Daar heeft Koenders de Nederlandse missie in een hotel in Charkov bezocht. Op zaterdagochtend 8 november heeft hij een gesprek met de gouverneur in Charkov gevoerd en het vertrek van het vliegtuig naar Eindhoven bijgewoond. Dat vliegtuig vertrok met vijf kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de MH17. Vervolgens is Koenders doorgevlogen naar Kiev, waar hij gesprekken heeft gevoerd met de Oekraïense premier, met de OVSE en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Klimkin."

2. Hoe was de beveiliging?
"Koenders wordt uiteraard beveiligd op een buitenlandse reis. Daar zijn ook Nederlandse militairen bij. De delegatie reed bijvoorbeeld in gepantserde auto's, maar tijdens het bezoek heb ik geen zichtbare toename van beveiliging gezien. Een aantal maanden geleden ben ik met minister Hennis in Mali geweest. Daar was veel meer zichtbare beveiliging."

ZIE OOK: 'Oekraïense veiligheidsdienst niet altijd betrouwbaar'

3. Ben je geschrokken? Heb je je onveilig gevoeld?
"Ik ben niet geschrokken. Het bezoek aan Charkov en Kiev was een ontspannen diplomatiek bezoek. Het programma is die ochtend niet aangepast. De mogelijke daders van de verijdelde aanslag zeggen dat er een explosief gelegd zou worden bij de hal waar de resten van de rampvlucht worden verzameld. Koenders heeft de 'Transfer Facility' bezocht. Dat is een oude fabriek die nu tijdelijk is ingericht om de gevonden stoffelijke wrakstukken klaar te maken voor vertrek naar Eindhoven. Koenders heeft de Transfer Facility een half uur bezocht en heeft daar een rondleiding gekregen. Bij die rondleiding mochten geen journalisten aanwezig zijn."

Thumbnail

Minister Bert Koenders op het vliegveld van Charkov.

4. Vind je het bericht van de verijdeling van een aanslag geloofwaardig?
"Een aanslag kan altijd. De veiligheidssituatie blijft instabiel, maar tijdens het bezoek van Koenders aan Oekraïne heb ik van een toegenomen dreiging of eventuele aanslag niks gemerkt. Er was geen stress, het bezoek van Koenders verliep vlekkeloos. Maar goed, het idee van zo'n aanslag is natuurlijk dat je hem niet aankondigt, dus die rust zegt ook niet alles."

5. Wie zaten er nog meer in de delegatie? Hoeveel Nederlanders? En wat doen ze daar?
"De leider van de Nederlandse MH17-missie, Pieter-Jaap Aalbersberg reisde met Koenders mee. Het gezelschap bestond verder uit een aantal ambtenaren van Buitenlandse Zaken, een journalist van ANP, een ANP-fotograaf, een cameraman van RTL Nieuws en ikzelf. Daarnaast waren er een aantal Nederlanders die nu tijdelijk in Charkov verblijven. Dat zijn medewerkers van Buitenlandse Zaken, Defensie en de Nationale Politie. Zij vormen de Nederlandse MH17-missie, die de terugkeer van de slachtoffers en de wrakstukken probeert te regelen vanuit Charkov."

Bron: RTL Nieuws