Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Cel voor malware-bende die van Nederlanders stal

29 juni 2016 15:24 Aangepast: 31 juli 2017 02:00
Beeld © iStock

Vier leden van een Oost-Europese bende die via malware ruim 81.000 euro van Nederlandse slachtoffers stalen, zijn veroordeeld tot celstraffen van enkele tot tientallen maanden.

De drie mannen en één vrouw zijn door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld voor diefstal, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De bende verspreidde in 2013 en 2014 malware via malafide advertenties op websites, waarmee frauduleuze overboekingen werden gedaan zonder dat het slachtoffer hier van wist.

Geldezels

Bij een normale overboeking werd het rekeningnummer en bedrag gemanipuleerd, maar dat was door de malware niet voor het slachtoffer zichtbaar. De bedragen werden overgeboekt naar rekeningen van zogeheten 'geldezels', die vervolgens hun pas en pincode afgaven aan de criminelen. Het gaat in totaal om achttien verschillende transacties waarmee de 81.000 euro is buitgemaakt.

De leider van de bende krijgt 24 maanden cel, de twee andere leden hielpen hem door bankrekeningen te openen waarop het gestolen geld kon worden gestort. Het vierde lid krijgt de laagste celstraf van vier maanden, omdat hij enkel fungeerde als 'geldezel' op wiens rekening het bedrag werd gestort.

Oplettendheid van klanten en banken

"Met behulp van deze malware werden nietsvermoedende burgers beroofd van hun geld terwijl zij dit vanaf hun eigen, besmette, pc niet konden ontdekken", zo meldt de rechtbank van Breda. "Het is slechts aan de oplettendheid van klanten en banken zelf te danken dat de schade niet tot een veel hoger bedrag is opgelopen.

"Deze vorm van criminaliteit overstijgt, naar het oordeel van de rechtbank, de ‘gewone’ fraude", aldus het oordeel. "Er is een grote mate van organisatie en coördinatie noodzakelijk om het gebruik van dergelijke malware lonend te maken. [...] De rechtbank is dan ook van oordeel dat geen andere straf dan een gevangenisstraf passend is voor dit soort feiten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore