Ga naar de inhoud
Nederland

'Onschuldig' bramen plukken kan flinke boete opleveren

Archieffoto. Beeld © iStock

De bramen zijn rijp, maar plukkers van het fruit moeten oppassen. Boswachters delen jaarlijkse tientallen boetes uit voor wildplukken, en die kunnen flink oplopen.

Wie een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt maakt zich formeel schuldig aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4100 euro) of zelfs een gevangenisstraf van een maand kan worden uitgedeeld.

Champignonbakje wordt gedoogd

Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer wordt wildplukken in de praktijk meestal door de vingers gezien. "Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje dan wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag."

Volgens de overzichten van Staatsbosbeheer worden er jaarlijks tientallen bonnen uitgedeeld door boswachters voor wildplukken, maar over de hoogte kan een woordvoerder niets zeggen. Ondanks dat wildplukken populairder lijkt te worden is geen sprake van een stijging in het aantal boetes. Het Openbaar Ministerie houdt geen cijfers over bij over boetes voor wildplukken.

Plukken kan gevaarlijk zijn

De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit. "En paddenstoelen zijn gewoon mooi om te zien voor natuurliefhebbers."

Staatsbosbeheer wijst er ook op dat het plukken van paddenstoelen gevaarlijk kan zijn. "Een leek kan giftige paddenstoelen niet onderscheiden van niet-giftige." Het Voedingscentrum waarschuwt ook specifiek voor gevaar voor bramenplukkers. Door vossenuitwerpselen kunnen die besmet zijn met de vossenlintworm. Het risico op besmetting is niet groot, maar de gevolgen zijn wel groot, zegt het adviescentrum. Mensen kunnen zo’n vijf tot vijftien jaar na de besmetting een infectie krijgen, en die kan ernstige leverschade veroorzaken.