Nederland

Rechtszaak tegen omstreden aftapwet: 'Dit gaat te ver'

12 juli 2017 10:23 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © RTL/Chris Koenis

Twaalf organisaties zijn van plan om naar de rechter te stappen om de aftapwet tegen te houden. "We hebben vertrouwen dat de Nederlandse rechters aan de rem trekken en zeggen: deze wet gaat te ver", zegt mensenrechtenadvocaat Jelle Klaas, die de coalitie leidt.

Gisterenavond nam de Eerste Kamer een wet aan waarmee de geheime diensten het internet op grote schaal mogen aftappen. De verzamelde gegevens, zoals mails, appjes en bezochte websites, mogen drie jaar worden bewaard, ook als ze niet relevant zijn voor het onderzoek.

Onder andere burgerrechtenorganisatie Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en het Platform Bescherming Burgerrechten maken deel uit van de coalitie die naar de rechter wil stappen.

De organisaties willen dat de rechter de wet tegenhoudt omdat deze een te grote inbreuk maakt op de privacy van Nederlandse burgers.

Europees Hof

De wet wordt eerst voorgelegd aan de Nederlandse rechter. Die kan de wet toetsen aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. "Het wordt lastig, maar we hebben vertrouwen dat de rechter zegt dat de wet te ver gaat", zegt Klaas. De zaak kan nog tot het Europees Hof worden gevoerd en gaat daardoor mogelijk lange tijd duren.

Op dit moment is Klaas bezig om de zaak voor te bereiden. Hij verwacht dat de rechtszaak net na invoering van de aftapwet op 1 januari 2018 te starten, maar het kan ook al eerder gebeuren.

Bewaarplicht

De coalitie wordt geleid door het Public Interest Litigation Project (PILP), de club die met een rechtszaak eerder de Nederlandse bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens succesvol van tafel veegde. Inmiddels werkt het kabinet aan een aangescherpte bewaarplicht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore