Ga naar de inhoud
Nederland

Roken in wachtrij bij attractieparken voortaan verboden

De wachtrij voor een achtbaan in de Efteling. Beeld © ANP

Het is vanaf zaterdag verboden om te roken in de wachtrij bij attracties van de 21 grootste Nederlandse pretparken. Dat heeft de Club van Elf besloten.

Verder wordt het opsteken van een sigaret in drukke gebieden ontmoedigd. Zo worden de bezoekers van het Sprookjesbos in de Efteling er bijvoorbeeld op attent gemaakt dat roken in het gebied niet gewenst is.

Ook steeds meer buitenspeelplekken willen geen rokers meer zien tussen de kinderen. Tientallen speeltuinen werken aan een geheel of gedeeltelijk rookverbod of zijn al rookvrij.

ZIE OOK: 'Hé, doe die sigaret eens uit!' Hierom durven we dat niet te zeggen

Bij de Club van Elf zijn de 21 grootste Nederlandse dagattractieparken aangesloten. Hoe de parken individueel omgaan met het ontmoedigen van roken, is aan hen zelf om te bepalen. Later vandaag komt de organisatie samen met het Longfonds tot een uitgebreide verklaring.

Discussie

De discussie over roken in de wachtrij barstte oktober vorig jaar los nadat een vrouw op Facebook had geklaagd over rokende bezoekers in de rij van de Efteling. "Waarom zijn er geen aparte rookplekken?", schreef ze. Er kwamen duizenden reacties op haar post binnen.

Behalve de Efteling behoren onder anderen Walibi, Slagharen en de Apenheul tot de Club van Elf.