Ga naar de inhoud
Baby gedumpt in container

'Absurd dat het een heel klein baby'tje bleek te zijn'

Beeld © RTL Nieuws

In oktober werd een baby'tje gevonden in een vuilcontainer in Amsterdam. Wij spraken met hulpverleners van het eerste uur Sjaak van Gils en Jordy van Laar. "Het heeft mij wel gepakt."

De vrouw die in oktober een baby vond in een vuilcontainer in Amsterdam, is vandaag geëerd met een boom van verdienste. Ze zijn er allemaal bij: de politiemensen, de medewerkers van de ambulance, de brandweer die de baby uit de container haalde, en natuurlijk de vindster zelf. 

De vrouw wil anoniem blijven, maar vertelt aan verslaggever Jaap van Deurzen hoe ze een kindje hoorde huilen toen ze op 26 oktober 's nachts thuis kwam van haar werk. Iemand had de baby bij het oud vuil gegooid. Met haar hoofd in de container stelde ze het kindje gerust. Politie, brandweer en ambulance zijn gauw ter plaatse. 

ZIE OOK: Vindster Amsterdamse baby hoopte dat het een babyfoon was

Hulpverleners Sjaak van Gils en Jordy van Laar waren erbij toen het baby’tje uit de container werd gered. "Toen ik aankwam, was de brandweer bezig met het openen van de vuilcontainer. Dat kon gelukkig makkelijk, middels vier schroefjes", vertelt Van Gils. "De langste brandweerman kroop met een ladder naar binnen en vertelde hoe het kindje erbij lag. Hij heeft het kindje daarna aan ons overhandigd."

De baby verkeerde in redelijk goede toestand. "We hebben in de ambulance niet zo heel veel hoeven doen, behalve zorgen dat ze warm bleef", zegt Van Glis. "We hebben haar goed onderzocht en naar het ziekenhuis vervoerd, om haar daar verder te laten verzorgen."

ZIE OOK: 'Hier is een lief, klein meisje aan de rest van haar bestaan begonnen'

De vondst maakte veel indruk op de mannen. "Het heeft zeker impact", zegt Jordy van Laar. "Je verwacht dit niet. Op het moment het dat je zo’n melding binnenkrijgt, is je reactie: eerst zien, dan geloven. Maar als de brandweer dan met een warmtebeeldcamera in die container kijkt en je ziet daadwerkelijk een warmtebron, dan is dat heel bijzonder. En als het dan ook nog een heel klein baby’tje blijkt te zijn… dat is absurd."

"De vraag 'wie doet zoiets', daar waren we op dat moment niet mee bezig. Daar heb je geen tijd voor", zegt Van Laar. "Maar die vraag komt in een latere fase wel omhoog." 

Sjaak van Gils krijgt een brok in zijn keel als hij terugdenkt. "Dit heeft mij wel gepakt. Die emotie hoort erbij, anders zou ik geen goede hulpverlener meer zijn", zegt hij. "Ik heb het inmiddels een plaats gegeven. En met deze gebeurtenis, de boom van verdienste, denk ik ook dat ik het kan gaan afsluiten."

Achteraf kijkt hij heel positief terug op de hulpverlening. "Los van de emotionele dingen die het met je doet, vind ik dat we heel tevreden mogen zijn hoe we het  met z’n allen gedaan hebben. Het kind is nu in goede handen. Het moest zo zijn, denk ik."

Bron: RTL Nieuws