Ga naar de inhoud
Nederland

Aantal bierbrouwers verviervoudigd in 10 jaar, vooral eenmanszaken

Het zijn vooral eenmansbedrijven die erbij zijn gekomen. Beeld © Vincent Jannink / ANP

De Stramme Kabouter, Rockin' Ludina en Fuck You Brewing Company. Nederlandse bierbrouwerijen schieten als paddestoelen uit de grond. Het aantal brouwers in Nederland is de afgelopen tien jaar ruim verviervoudigd.

Hun aantal is gestegen van 90 in 2007 tot 370 in 2017, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van recente cijfers over bedrijfsvestigingen. Het zijn vooral eenmansbedrijven die erbij zijn gekomen. Bij 270 van de 370 brouwerijen is slechts één persoon werkzaam. Het aantal kleine bierbrouwerijen verzesvoudigde daarmee ruim, van 40 in 2007 tot 270 in 2017.

In 2007 stonden de meeste bierbrouwerijen nog in Limburg en Noord-Brabant. Tegenwoordig heeft Noord-Holland met afstand de meeste brouwerijen, namelijk 95. Daarna volgen Noord-Brabant en Zuid-Holland. Tien jaar geleden had Noord-Holland niet meer dan tien brouwerijen.

Bierhoofdstad Amsterdam

Bijna de helft van de brouwerijen in Noord-Holland is gevestigd in Amsterdam. Met 45 brouwerijen is Amsterdam ook wat bierbrouwerijen betreft de hoofdstad. De stad herbergt bijna evenveel brouwerijen als Flevoland, Drenthe, Zeeland, Groningen en Friesland bij elkaar. In 2007 had Amsterdam slechts vijf bierbrouwerijen. Op gepaste afstand van volgen Den Haag, Rotterdam en Utrecht (elk met tien brouwerijen).

Bierliefhebber Jan Ausems, die zitting heeft in verschillende bierstichtingen en brouwcollectieven, schrijft de stijging van het aantal bierbrouwerijen toe aan het feit dat mensen steeds meer op zoek zijn naar streekproducten. "Mensen willen ambachtelijk bier", legt hij uit. "Daar spelen lokale brouwers op in."

Uit zijn cijferdatabase, die hij sinds 1987 minutieus bijhoudt op zijn websites Cambrinus en Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, blijkt overigens dat het werkelijke aantal brouwers nog hoger ligt, namelijk op 482. Het verschil zit hem volgens hem in het feit dat hij ook bierbrouwende stichtingen meetelt.

Kruiden en citroengras

Ausems ziet vooral het aantal brouwerijhuurders stijgen: eenmansbrouwers die gebruikmaken van de faciliteiten van bestaande brouwerijen om hun eigen recepten te maken. "Je hebt inmiddels ook brouwerijen die alleen nog maar brouwen voor brouwerijhuurders."

Terwijl de oude generatie zich focust op klassieke biertjes, zoals de dubbel, de triple en een blond, ziet Ausems dat jongeren in de stad durven te experimenten met verschillende smaken. "Denk aan allerlei kruiden en citroengras. Het zijn vrije jongens die proberen iets leuks te doen. Dat past bij een cultuur als de stad Amsterdam."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore