Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Treinen zonder machinist dit jaar al op het spoor

30 maart 2017 09:10 Aangepast: 28 juli 2017 12:00
Een niet-zelfrijdende trein. Beeld © ANP

Spoorbeheerder ProRail gaat aan het einde van dit jaar beginnen met het testen van zelfrijdende treinen. Voor Nederland is dat een primeur.

ProRail gaat tests uitvoeren in samenwerking met zowel goederenvervoerders als met personenvervoerders. Welke bedrijven dat precies zijn, daarover wil de spoorbeheerder nog niets zeggen.

Geen machinist, minder vertraging?

Volgens de woordvoerder is het belangrijk om te blijven innoveren op het spoor. Daarbij wordt vooral gekeken of het ‘beperken van de menselijke factor’ (rijden zonder machinist) zorgt voor meer veiligheid en een intensievere dienstregeling.

Stem op onze poll: een trein zonder machinist, zie jij dat zitten?

Dat laatste betekent dat er meer treinen zouden kunnen rijden, bijvoorbeeld omdat vertragingen die zijn te wijten aan menselijk handelen kunnen worden voorkomen.

Groningen wil proeftuin zijn

De tests moeten natuurlijk wel in een veilige omgeving plaatsvinden. ProRail bevestigt dat de Provincie Groningen daar wel oren naar heeft, maar er zouden meer gegadigden zijn. Wel is het waarschijnlijk dat de eerste proefritten gemaakt zullen worden op relatief gevaarloze baanvakken.

Daarbij kun je denken aan stukken spoor zonder overgangen. Maar uiteindelijk zal er ook getest moeten worden op plekken waar de uitdaging wat groter is. “Denk bijvoorbeeld aan rangeerterreinen in de nachtelijke uren”, stelt de woordvoerder voor.

Tests uitbreiden

In de beginfase zullen de tests nog erg klein zijn, maar die moeten gaandeweg uitgebreid worden. Waarschijnlijk zal er eerst alleen met een locomotief gereden worden. Als dat dan goed gaat, kunnen er bijvoorbeeld wagons aan gehangen worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore