Ga naar de inhoud
Nederland

RTL Nieuws toont aan: zo makkelijk is het hacken van politici

Pieter Omtzigt en Kees van der Staaij Beeld © ANP

De accounts van Nederlandse politici zijn eenvoudig te hacken. Als zelfs journalisten van RTL Nieuws met weinig werk binnen kunnen dringen, is het voor professionele hackers al helemaal een eenvoudige klus.

Bij SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij kon RTL Nieuws op zijn Twitter-account en bij Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) in zijn LinkedIn-account. Hun andere sociale media-accounts bleken wel afgeschermd. Bij anderen lukte het om in hun Facebook-account te komen. 

Beide politici zijn ook belangrijke doelwitten voor buitenlandse hackers. Van der Staaij is lid van de zogeheten 'Commissie Stiekem', waar staatsgeheimen worden gedeeld; Omtzigt is met zijn rol in het MH17-dossier en in de Raad van Europa een mogelijk hackdoelwit voor Rusland. 

Inloggevens op straat

De inloggegevens van veel Nederlandse politici zijn met wat zoekwerk op het internet te vinden. Deze informatie is afkomstig uit verschillende grote datalekken, zoals die bij LinkedIn, Dropbox en Adobe.

Het gaat dan om mailadressen en versleutelde wachtwoorden. Als een wachtwoord uit weinig karakters en bekende woorden bestaat, kunnen ze gemakkelijk worden ontcijferd. Dit heeft RTL Nieuws bij Van der Staaij en Omtzigt gedaan. Zij gebruikten hun oude en zwakke wachtwoord ook voor verschillende sociale media-profielen.

Waarom doet RTL Nieuws dit?

De internetbeveiliging van politici is een belangrijk en actueel onderwerp. RTL Nieuws heeft onderzocht hoe het staat met de online beveiliging van Nederlandse politici en politieke partijen.

Door de sociale media-profielen van politici binnen te dringen, kunnen kwaadwillenden onder andere meelezen met privécommunicatie, zich voordoen als de betreffende politicus of via deze accounts ​virussen of desinformatie verspreiden naar andere doelwitten.

Met de vermeende Russische hack bij de Democratische partij in de VS, en de verkiezingen in Nederland in het vooruitzicht, staat de dreiging van hacks hoog op de agenda. Eerder zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dat de Nederlandse regering 'zeer alert' is op hackgedrag van Rusland. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe beveilig je zelf je eigen accounts op een goede manier?