Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Miljoenste passagier voor kortste vlucht ter wereld: 47 seconden

01 november 2016 13:14 Aangepast: 29 juli 2017 22:30
Beeld © Loganair

Je kunt bijna beter een roeiboot nemen, maar het vliegtuig is sneller én veiliger om de 2,7 kilometer tussen Westray en Papa Westray af te leggen. Het is de kortste commerciële lijnvlucht ter wereld en levensader voor de afgelegen Schotse eilanden.

Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: Westray en Papa Westray zijn onderdeel van de eilandengroep Orkney's, ten noordoosten van het Schotse vasteland. Het waait er vrijwel altijd en er wonen maar weinig mensen, maar toch moeten de bewoners af en toe heen en weer.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Anne Rendall, bankier bij Royal Bank of Scotland, die geregeld naar klanten moet op één van de afgelegen eilanden. Maar ook leraren, artsen, de politie en leerlingen maken er gebruik van. 

Sinds 1967

De vlucht van Westray (een kleine 600 inwoners) en Papa Westray (zo'n 70 inwoners) is onderdeel van een dagelijkse route vanaf Kirkwall, de hoofdstad van de Orkney's, naar de eilanden in de buurt. Sinds 1967 wordt de route gevolgen door Loganair.

De route wordt gevolgen met een achtzitter: een Britten Norman Islander. De vlucht duurt officieel twee minuten, maar met wind mee kan het ook in 47 seconden.

Zo kort duurt een vluchtje van Westray naar Papa Westray:

Meer op rtlz.nl:

Uber met privéjets: even naar de Wadden vliegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van