Herdenking Holocaust

'Ik overleefde vijf concentratiekampen in de oorlog'

22 januari 2015 18:00 Aangepast: 22 januari 2015 20:48
Mirjam Weitzner-Smuk overleefde vijf concentratiekampen.

Mirjam Weitzner-Smuk (84) zal tijdens de herdenking van de Holocaust in Westerbork de namen van haar vermoorde zus en zwager voorlezen. Zelf overleeft Mirjam vijf concentratiekampen. "Ik denk dat het toeval is. En ik overleefde door te liegen over mijn leeftijd."

Vanavond worden in Westerbork de eerste namen voorgelezen van Holocaust-slachtoffers. Dat doen bijna 700 mensen de komende dagen, de hele dag en nacht door. De laatste naam is volgende week dinsdag. Op die dag is het 70 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd.

Mirjam Weitzner-Smuk is een van hen. Zij zal maandag de namen van haar zuster, vermoord op haar 26ste, en zwager, 27 jaar geworden, voorlezen. "Dat ik hun namen mag voorlezen is voor mij heel emotioneel. Heel zwaar, maar ik zie er niet tegenop want ik wil het graag doen. Ik zie het als een laatste eerbetoon, heb ze dan even heel dicht bij me."

 "Langzaam is alles weer naar boven gekomen. Dat is vaak heel erg moeilijk"

Ze vervolgt: "In de Holocaust wordt altijd over getallen gesproken. Maar getallen hebben iets kouds. Je kunt je er niets bij voorstellen. De slachtoffers zijn allemaal mensen. Doodgewone mensen die zomaar vermoord zijn en nooit iemand kwaad hebben gedaan. Als je de namen voorleest, wordt het echt iets persoonlijks."

Verdoofd
Mirjam overleefde zelf vijf kampen. Het heeft dertig jaar geduurd voordat ze er over kon praten. "Ik heb het al die jaren weggedrukt. Je was verdoofd en sprak er met niemand over. Zo ging dat." De laatste jaren kan ze beter over de gebeurtenissen praten. "Langzaam is alles weer naar boven gekomen. Dat is vaak heel erg moeilijk", vertelt ze.

Mirjam was twaalf jaar toen ze door de Duitsers werd opgepakt. "Ik werd op transport naar Westerbork gezet. Heb in vijf concentratiekampen gezeten." In Auschwitz kwam ze het dichtst bij de dood, samen met haar vriendin Annie. Maar de twee overleefden.

Dat zij en haar vriendin Auschwitz hebben overleefd, ziet ze als 'toeval'. "Er werd ons door mannen in het kamp verteld dat we moesten zeggen dat we zestien jaar waren én gezond. Dat heeft ons gered. Het was toeval dat er op een gegeven moment 200 mensen nodig waren om in een fabriek te werken. Onze redding."

"Mijn hele familie is vermoord. Mijn moeder, mijn grootmoeder, mijn tantes. Iedereen" 

Mirjam is de enige van haar familie die de Holocaust heeft overleefd. "Mijn hele familie is vermoord. Mijn moeder, mijn grootmoeder, mijn tantes. Niemand, niemand van mijn familie heeft het overleefd. Alleen ik en mijn vriendin Annie."

Geen geschiedenis
Door de namen op te lezen, komende maandag, hoopt Mirjam dat jonge mensen beseffen wat er is gebeurd. "Ik ben bang dat de Holocaust voor de meeste mensen geschiedenis is geworden. Maar voor mij is het geen geschiedenis, ik heb het beleefd en ik beleef het nog. Voor mij is het een herinnering die mijn hele leven zal blijven beheersen."

ZIE OOK: 'De geschiedenis mag zich niet herhalen'

 

 

 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore