Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgen kersverse papa's in alle lidstaten minimaal tien dagen vaderschapsverlof.
Voor Nederland zou dat nogal wat gevolgen hebben, want hier krijgen vaders slechts twee dagen verlof.
Uitbreiding naar vijf dagen
Een voorstel om dat verlof uit te breiden tot vijf dagen, werd onlangs door de Tweede Kamer op een lijst van omstreden onderwerpen gezet. De Tweede Kamer stopt die voorstellen in de ijskast zolang er geen nieuwe regering is.
De drie dagen extra betaald ouderschapsverlof zouden eigenlijk per 2019 van kracht worden. Maar onder meer de VVD pleitte voor uitstel, verwijzend naar de financiële gevolgen. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher noemde dat 'bizar en ouderwets'.
Geen verlof in Duitsland
Nederland staat met twee dagen bijna onderaan in de ranglijst van verlofdagen voor vaders in Europese lidstaten. Italië doet het met één dag vaderschapsverlof nog iets slechter. Maar er zijn ook EU-landen waar helemaal geen vaderschapsverlof bestaat: Duitsland, Ierland, Malta, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Cyprus.
De ranglijst:
- Slovenië 90 dagen vaderschapsverlof
- Finland 54
- Litouwen 30
- Portugal 20
- Spanje 15
- Bulgarije 15
- Polen 14
- Groot-Brittannië 14
- Denemarken 14
- Frankrijk 11
- Zweden 10
- België 10
- Estland 10
- Letland 10
- Kroatië 7
- Hongarije 5
- Roemenië 5
- NEDERLAND 2
- Luxemburg 2
- Griekenland 2
- Italië 1
- Duitsland 0
- Ierland 0
- Malta 0
- Oostenrijk 0
- Slowakije 0
- Tsjechië 0
- Cyprus 0
Meer op rtlnieuws.nl:
VVD stelt uitbreiding vaderschapsverlof uit; Asscher: 'Bizar en ouderwets'
Persoonlijk gesprek met koning op RTL 4
Koning Willem-Alexander wordt 50. Wilfried de Jong praat met hem over zijn leven. Een persoonlijk verhaal, onder meer over zijn jonge jaren op kasteel Drakensteyn, het verlies van zijn broer Friso en de ramp met de MH17.