Ga naar de inhoud
Nieuw bewijs MH17

'Satellietkaart bevestigt lanceerlocatie raket MH17'

Satellietfoto van de vermoedelijke lanceringslocatie Beeld © NEO bv, Amersfoort, Image ©2014 DigitalGlobe, Inc., DEM ©2014 Airbus Defence and Space

Er is nieuw onderzoek dat erop wijst dat vlucht MH17 is neergehaald met een raket vanuit een akker ten zuiden van het Oekraïense dorp Snizjne. De website Bellingcat.com analyseerde onder meer de satellietkaarten die de Amerikaanse geheime diensten enkele dagen na de ramp publiceerde.

In december publiceerde RTL Nieuws onderzoek naar nieuw bewijsmateriaal over de lanceringslocatie. Foto’s en een analyse van satellietbeelden wezen op een akker in de buurt van Snizjne, waar een donker stuk te zien is. Volgens experts zou het goed kunnen dat de grond daar verbrand is, wat er op zou kunnen wijzen dat de raket van daar afgeschoten is.

ZIE OOK: Foto's en ooggetuige: raket uit separatistengebied haalde MH17 neer

De site Bellingcat.com heeft onder andere die analyse gekoppeld aan nader onderzoek. Bellingcat.com is een internationale website die op basis van openbare gegevens, onder andere uit sociale media, bewijsmateriaal over conflicten onderzoekt. Een onderzoeker van de site vergeleek de locatie met beelden die de VS op 22 juli openbaar hebben gemaakt.

De onderzoeker heeft die Amerikaanse beelden vergeleken met de kaart van het gebied. Uit die analyse komt een mogelijke lanceringslocatie naar voren, die opvallend dicht in de buurt ligt bij het stuk mogelijk verbrande grond.

"Als je dit bewijsmateriaal combineert, biedt dat sterke ondersteuning voor de bewering dat de raket die MH17 neerhaalde van de mogelijke lanceringslocatie kwam die wij hebben geïdentificeerd", schrijft de onderzoeker van Bellingcat.com.

Bron: RTL Nieuws