Nederland

Editie NL schaft eenvoudig en snel kalasjnikov aan

03 februari 2015 11:27 Aangepast: 03 februari 2015 14:04
Beeld © Editie NL

Het tv-programma Editie NL heeft zonder veel moeite een kalasjnikov weten aan te schaffen.

Niet alleen was het relatief eenvoudig dit zware aanvalswapen aan te kopen, het was ook binnen de kortste keren geregeld. Binnen twee weken had de redactie van Editie NL het wapen daadwerkelijk in handen. Het wapen is direct na de aankoop vernietigd. Bekijk hier de beelden van de kalasjnikov.

ZIE OOK: Politie Amsterdam vindt 33 kalasjnikovs in vier maanden

De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zei onlangs dat wapenhandel te weinig prioriteit heeft bij de landelijke politie. Hij pleit ervoor om de handel in vuurwapens hoger op de agenda te zetten.

Meer doen aan opsporing
Editie NL sprak diverse deskundigen die ook vinden dat er veel meer gedaan moet worden aan het opsporen van dergelijke zware wapens. Gerrit van der Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, laat weten: "Politie en Openbaar Ministerie kijken nu weg als het gaat om het opsporen hiervan. Hier moet heel snel verandering in komen. Deze zware wapens zijn levensgevaarlijk voor de politie en voor burgers." 

De Nationale Politie laat weten dat er geen aparte teams zijn die onderzoek doen naar wapenhandel of wapenbezit. "Opsporing gebeurt ad hoc, wanneer er voldoende informatie is. Het is geen benoemde landelijke prioriteit in de veiligheidsagenda voor de politie", zegt een woordvoerder.

Vaak gebruikt bij liquidaties
In de onderwereld is de kalasjnikov de laatste jaren enorm populair geworden. Het is een automatisch geweer dat honderden kogels per minuut kan afvuren. Het wapen wordt dan ook vaak gebruikt bij liquidaties, soms zelfs op klaarlichte dag. Hier zijn regelmatig onschuldige omstanders ongewild getuige van en soms zelfs het slachtoffer.

ZIE OOK: Kalasjnikov kreeg vlak voor zijn dood wroeging over vele doden 

Zo raakten bij een schietpartij in café De Zon afgelopen oktober 2014 twee bezoekers zwaargewond bij een wilde schietpartij, waarbij een kalasjnikov gebruikt werd. Dit incident staat niet op zichzelf. Bij eerdere liquidaties werden kogels van een kalasjnikov in een kinderkamer en een kinderdagverblijf gevonden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore