Nederland

Telecomgigant krijgt grootste Nederlandse boete ooit: 358 miljoen euro

19 februari 2016 02:56 Aangepast: 01 augustus 2017 09:00
Archieffoto Beeld © ANP

Een recordboete voor het telecombedrijf Vimpelcom: het OM schikt voor maar liefst 358 miljoen euro in een grote omkopingszaak. De Russische telecomgigant, die in Nederland is gevestigd, heeft de dochter van de president van Oezbekistan omgekocht.

Nooit eerder kreeg een bedrijf in Nederland zo'n grote boete. Ook in de Verenigde Staten schikt het bedrijf: de Amerikaanse overheid kan eveneens bijna 400 miljoen dollar bijschrijven op de rekening. Door de schikking hoeft het bedrijf niet meer voor de rechter te verschijnen.

Smeergeld
Sinds 2013 is het OM, in samenwerking met collega's uit tien landen, bezig met een onderzoek naar Vimpelcom, een Noors-Russisch bedrijf dat in Nederland is gevestigd. Het is met zo'n 214 miljoen klanten één van de grootste telecomproviders ter wereld. Het bedrijf betaalde tussen 2006 en 2012 in totaal ruim 144 miljoen dollar aan een brievenbusfirma van de presidentsdochter van Oezbekistan, in ruil voor frequenties op de gsm-netwerken in dat land. Ook ging er geld naar goede doelen, die te koppelen waren aan Oezbeekse overheidsfunctionarisssen. 

In 2014 deed het OM een inval bij het bedrijf, dat sinds 2010 op de Amsterdamse Zuidas zit. Het OM noemt de straf "een passende afdoening", die 'pijn doet' en 'recht doet aan de ernst van de feiten'. Het bedrijf had al 817 miljoen euro apart gezet voor de boetes. 

Nog meer onderzoek
Het OM doet ook nog onderzoek naar zes natuurlijke personen die betrokken zouden zijn bij de zaak. Eén daarvan, een Nederlander, zat in november al zes dagen vast. Waarvan zij precies worden verdacht is nog niet duidelijk. Ook is het OM nog bezig met onderzoek naar TeliaSonera, een Zweeds-Fins telecombedrijf dat in Rotterdam zijn hoofdkantoor heeft. Ook TeliaSonera zou steekpenningen hebben betaald om toegang te krijgen tot de Oezbeekse telefoonmarkt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Ook in VS onderzoek naar Vimpelcom

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore