Ga naar de inhoud
Kennis luchtruim Oekraïne

'Inlichtingendiensten niet in Oekraïne tijdens ramp MH17'

Beeld © AFP

In Oekraïne zat niemand van de Nederlandse inlichtingendiensten toen de MH17 naar beneden kwam. Dat bericht het radioprogramma Argos morgen.

Ondanks de crisis op de Krim waren de Nederlandse inlichtingendiensten in de periode voorafgaand aan de ramp met de MH17 nauwelijks vertegenwoordigd in Kiev. De AIVD moest zelfs een oud-werknemer terughalen van pensioen om de gaten in Oekraïne te dichten, zo meldt een bron aan het radioprogramma.

Volgens deze persoon, die anoniem wil blijven, zouden de inlichtingendiensten AIVD en MIVD Rusland en de landen in die regio al jaren geleden hebben losgelaten.

ZIE OOK: Kabinet: Geen informatie over dreiging MH17

De AIVD stuurde er volgens de bron 'in allerijl' een liaison naartoe, een persoon die contacten met andere inlichtingendiensten moest onderhouden. "Er moesten contacten met de Oekraïense inlichtingendienst worden gelegd. Maar verder waren er geen geschikte mensen beschikbaar om dat werk te doen. Er is bij de diensten gewoon weinig kennis en ervaring meer over die regio. Ze hebben letterlijk inlichtingenmensen van hun pensioen moeten terugroepen om in Kiev gaten te dichten."

'Zeer zorgwekkend'
Oud-ambassadeurs vragen zich in het programma af of een betere vertegenwoordiging van de inlichtingendiensten de ramp met de MH17 had kunnen voorkomen. Vooral omdat in diplomatieke correspondentie van 'een bevriend land' wel belangrijke informatie stond over het neerhalen van het Antonov vliegtuig. "Toestand in Oost Oekraïne zeer zorgwekkend", noteerde de diplomaat na de briefing in Kiev op 14 juli, drie dagen voor de ramp met de MH17. En ook: "Neerschieten van Oekraïens transportvliegtuig op 6.000 meter hoogte is een kwalitatief nieuwe stap."

"Stel dat ook de Nederlandse diplomaat deze informatie in dit soort bewoordingen aan de regering heeft gegeven, dan lijkt me dat voor de overheid wel aanleiding om de luchtvaartmaatschappijen daarover in te lichten", zegt een oud-diplomaat in het programma.

Bij de bijeenkomst op 14 juli was ook een Nederlandse diplomaat aanwezig. Het kabinet weigert een verslag van die bijeenkomst, ondanks aandringen van de oppositie in de Tweede Kamer, openbaar te maken.

Bron: RTL Nieuws