Omstreden rekentoets

Kamerleden maken rekentoets − en zakken allemaal

10 februari 2015 15:13 Aangepast: 10 februari 2015 17:47
Beeld © LAKS

Vijf Kamerleden hebben onverwachts de rekentoets moeten maken. De uitslag is opvallend: alle politici zijn (dik) gezakt.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) schotelde de Kamerleden van de Vaste Kamercommissie Onderwijs onvoorbereid de vragen voor, net zoals dat bij de leerlingen gebeurt. "We hebben een echte examenopstelling gemaakt, op het Plein vlak voor de Tweede Kamer.  De politici moesten echte voorbeeldvragen maken", vertelt LAKS-voorzitter Annelotte Lutterman.

ZIE OOK: Ben jij slimmer dan een Kamerlid? Maak zelf de rekentoets

Volgens LAKS maakt de slechte score maar weer eens duidelijk dat de rekentoets, die leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten afleggen als onderdeel van hun examen, van geen kanten deugt. "Zonder voorbereiding is deze toets niet te doen. Geen wonder dat de politici allemaal gezakt zijn."

Wil je slagen voor de toets, dan moet je minimaal de helft goed hebben. 

ZIE OOK: Rekentoets is gedrocht, infantiel en ondeugelijk 

De actie van het LAKS had plaats voor de stemmingen in de Tweede Kamer over de vele moties die ingediend zijn naar aanleiding van het debat over de toets. Scholieren op mbo's en in het voortgezet onderwijs moeten een rekentoets maken om een diploma te kunnen halen. De PvdA, VVD en de PVV zijn voor de verplichte toets, die bedoeld is om het rekenniveau te verhogen. 

Uitslag
VVD-Kamerlid Karin Straus en Tanja Jadnanansing (PvdA) hadden de slechtste score. Andere deelnemers waren D66'er Paul van Meenen (voorheen wiskundeleraar), Michiel Rog (CDA) en Jasper van Dijk (SP).

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore