Ga naar de inhoud
Nederland

Tweede Kamer stemt in met legalisering wietteelt

Beeld © ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de wietteelt reguleren. De voorstanders van de wet verwachten dat, door de teelt te reguleren, de criminaliteit zal verminderen. Coffeeshophouders zijn blij.

Het plan is dat de productie strafbaar blijft, maar dat gecontroleerde telers niet langer worden vervolgd. Telers moeten straks belasting gaan betalen en worden gecontroleerd op kwaliteitseisen. Uiteindelijk zouden coffeeshops alle wiet moeten gaan kopen van deze gecontroleerde telers.

Wetsvoorstel

PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, VNL, Denk en kamerlid Monasch stemden voor initiatiefwet van D66. De wet moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Politiek commentator Frits Wester licht toe: "Dat het plan van D66 voor regulering van de wietteelt door de meerderheid van de Tweede Kamer wordt gesteund, wil nog niet zeggen dat dit werkelijkheid wordt. In de Eerste Kamer is een meerderheid van CDA, ChristenUnie, SGP, PVV  en VVD tegen. De tegenstanders wijzen erop dat de regulering de criminele teelt niet zal indammen omdat het grootste deel daarvan naar het buitenland gaat."

Strijd

Coffeeshophouder Wouter van Egmond van de Bond van Cannabisdetaillisten is blij met het nieuws dat er een meerderheid is in de Tweede Kamer voor het plan. "Ik ben absoluut voorstander van de regulering van de wietteelt", vertelt Van Egmond. De coffeeshophouder vervolgt: "Dit jaar kopen wij voor meer dan een miljoen wiet in. Dat is wit geld, dat wij in feite 'zwartwassen', want het gaat het illegale circuit in. Waarom moet het toch zo? Goed dat dit eindelijk wordt veranderd." 

Bron: RTL Nieuws