Bijzondere vakanties

IJsdriften en op de motor door de Himalaya, Joost en Wil crossen tijdens hun vakantie

14 augustus 2017 06:55 Aangepast: 13 november 2017 07:47
Wil: 'Onder de modder, maar enorme voldoening'

Rustig aan het strand liggen met een boekje is er voor Joost en Wil niet bij: zij gebruiken hun vakantie om kilometers te maken. Wil trok met zijn motor door het Himalaya-gebergte en Joost gaat zo vaak hij kan driften op het ijs.

Een weekje all-inclusive naar Turkije? Wil Thijssen (66) uit Cuijk moet er een beetje om lachen. "Om uit te rusten prima, maar geef mij maar een vakantie waarin je wat meemaakt. Dat je moe thuiskomt in plaats van uitgerust." Wil geniet van het avontuur. Hij is net terug van een motorreis naar het Himalaya-gebergte.

Thumbnail

Bucketlist

Wil is inmiddels gepensioneerd. Tijdens de zomermaanden zit hij zeker drie keer per week op z'n motor. Een avontuurlijke motorreis maken stond nog op zijn bucketlist. "Op zich is een motorreis naar de Himalaya niet heel bijzonder, maar ik zag een nieuwe reis. Een spectaculaire reis ook, omdat er routes in zaten die nog niet eerder in groepsverband gedaan waren."

Een uitdaging die Wil helemaal zag zitten. "Voor de één is het een uitdaging om een marathon te lopen, voor mij is het dit. Het avontuur. Het moest ook wel nu. Ik ben 66 en je rijdt het merendeel van de kilometers toch tussen een hoogte van 3000 en 6000 meter. Daar is weinig zuurstof, dat maakt het extra zwaar."

Thumbnail

Een reuzegevoel

Gemakkelijk was het bepaald niet. En af en toe vroeg hij zich zelfs af: "Waar ben ik aan begonnen?" Bijvoorbeeld toen ze 150 kilometer offroad moesten rijden naar de volgende plek. Soms door 30 centimeter diep water van watervallen die van de berg af kwamen. 

"Je valt, je wordt nat, de motor valt uit. En toen we er na 7 uur rijden eindelijk bijna waren, stuitten we op een politiepost die al gesloten was. Konden we weer terug, dezelfde zware route nog een keer. Je bent doodmoe en zit onder de modder, maar het geeft een enorme voldoening. Dat het dan toch lukt, dat is een reuzegevoel."

Thumbnail

Over ijs scheuren

Ook Joost Koenders (45) houdt van actie tijdens zijn vakantie. Zijn passie is ijsdriften. "Het is gewoon verslavend om dat ijs op te gaan en die auto onder controle te houden." In de winter reist hij een paar keer per jaar af naar Zweden, om daar met 100 kilometer per uur over het ijs te scheuren. 

"Het is ontstaan vanuit de autosport", zegt Joost. Hij heeft jarenlang in een professioneel raceteam gezeten. Ze vonden het jammer dat in de winter niks op de circuits gebeurde. "Toen kwam het idee om spikes onder de banden te doen en op het ijs te racen." In een omgebouwde BMW rijden ze over uitgezette circuits, van maximaal 4,2 kilometer. 

Thumbnail

Baas over de auto

"De sport is kijken of je die auto kunt beheersen. Dat jij de baas bent over de auto en niet andersom." Tijdens zijn vakantie zit Joost eigenlijk de hele dag in de auto. "Van negen uur 's ochtends tot zonsondergang. Het doel is om zo veel mogelijk meters op het ijs te maken."

Hoe gevaarlijk de sport er ook uitziet, volgens Joost kan er niet veel misgaan. Als je uit de bocht vliegt kom je in een laag sneeuw van 40 centimeter terecht en niet in de vangrail. "We moeten wel eens auto's eruit slepen, maar we hebben geen echte crashes gehad", zegt Joost. "Op het ijs lopen is gevaarlijker, dan kun je uitglijden en vallen." 

Thumbnail

Vakantie? 

Over het ijs scheuren en afzien op je motor, is dat eigenlijk vakantie? "Veel mensen begrijpen het niet", zegt Wil. "Dat je risico neemt, dat je het geld er voor over hebt, dat je zoiets voor de vakantie doet. Zelfs veel motorrijders zeggen dat tegen me. En het is ook gevaarlijk. Je rijdt op een paadje over gravel de berg af. Rotsen aan de ene kant. Een stuurfout en je bent dood."

En toch was het echt vakantie voor Wil. "De reis kostte zo'n 5000 euro. En het was afzien, ik ben 5 kilo afgevallen. Maar het was het absoluut waard. De motor geeft je vrijheid. Je komt op plekken waar je anders niet komt. En je ziet de gastvrijheid van mensen die zelf niets hebben. Het heeft echt wat met me gedaan. En ook al was ik moe, ik kreeg er veel energie van."

Thumbnail

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van