Ga naar de inhoud
Nederland

Waarom zou Hudson's Bay het redden waar V&D faalde?

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay gaat fors uitbreiden in Nederland. In de komende twee jaar openen er al 20 winkels. Waarom zou Hudson's Bay wel slagen in Nederland als de V&D dat niet lukt? CEO Richard Baker legt het uit aan RTL Z: "Wij zijn een heel ander type winkel dan de V&D."

Toen V&D failliet ging, ontstond er een vacuüm in Nederland op het gebied van winkelen, denkt Baker. "Aan de ene kant heb je hele luxe ketens, zoals de Bijenkorf, en aan de andere kant de budgetopties zoals de H&M. Maar daar zit eigenlijk niets meer tussenin."

Internationale merken

Hudson's Bay wil dat gat gaan vullen met hun warenhuizen. En die moeten anders worden dan de winkels die we tot nu toe op de markt hebben gezien, zegt Baker. "Bij de V&D zag je dat ze veel eigen merken hadden. Wij gaan dat anders doen. We willen dezelfde soort kleding en producten verkopen als je bij de Bijenkorf ziet, maar dan betaalbaar en internationaal. Dat bestaat in Nederland nog niet. De producten die wij in onze winkels gaan verkopen zijn voor tachtig procent internationale merken."

VS-correspondent Erik Mouthaan laat alvast zien wat er zoal te koop is bij de winkels van Hudson's Bay. 

Investeren in de toekomst

Daarnaast denkt Baker dat V&D te bang was om te investeren in de toekomst. "Wij gaan dat wel doen. Alle winkelpanden die we gaan huren, gaan we volledig renoveren. En we huren alleen panden op de allerbeste locaties, op centrale punten in steden. We investeren in onze toekomst, V&D deed dat niet."

En of Hudson's Bay daarmee succesvol wordt? Baker twijfelt daar niet aan. "We hebben een geschiedenis van succes. In Canada en de Verenigde Staten doen we het heel erg goed, terwijl daar nog veel meer concurrentie is dan hier. Nu V&D failliet is, is er een gat voor ons ontstaan, dus grijpen we die mogelijkheid."

In de zomer open

De eerste winkels van Hudson's Bay gaan in de zomer van 2017 open. Een van de locaties is al bekend: aan het Rokin in Amsterdam. De andere negentien locaties maakt het bedrijf in de zomer bekend.

Al het hele jaar werd er gespeculeerd over de Nederlandse plannen van Hudson's Bay. In februari gingen er geruchten rond dat het bedrijf zestig warenhuizen wilde openen in Nederland, al was ook toen nog niet duidelijk om welke panden het ging. 

Hudson's Bay draaide in 2015 een omzet van 11,1 miljard Canadese dollar. Voor dit jaar is de omzetverwachting flink verlaagd. De keten kocht vorig jaar zestien Inno-winkels in België en 137 warenhuizen van Galeria Kaufhof in Duitsland.