Nederland

Identificatie slachtoffers MH17: We vonden steun bij elkaar

09 maart 2015 16:59 Aangepast: 09 maart 2015 18:02
Beeld © RTL Nieuws

De gigantische operatie in de Van Opheusdenkazerne om alle slachtoffers van MH17 thuis te brengen, begon hectisch, maar heel gedreven. Nog steeds proberen onderzoekers er slachtoffers een naam te geven. De commandant van de kazerne, Astrid Coppens, vertelt wat de impact is van het werk.

Voor de operatie werd de kazerne ingericht als noodmortuarium. Dat was de kazerne al eerder, maar niet op deze schaal. "Dat was wel even slikken", zegt commandant Coppens. "Het was een hele bijzondere opdracht met een emotionele lading."

Door de komst van zo’n 500 onderzoekers, militairen en hulpverleners verviervoudigde de normale populatie van de kazerne, vertelt Coppens. "De eerste dagen waren heel chaotisch. Daar zijn geen draaiboeken voor. Maar iedereen was ongelofelijk gemotiveerd om hier aan bij te dragen. De sfeer om het goed voor elkaar te krijgen, was heel positief en dat heeft geholpen om het rond te krijgen."

"Het is ontzettend ingrijpend werk. De impact is niet voor iedereen hetzelfde"

ZIE OOK: Tientallen MH17-slachtoffers nog niet begraven

De betrokken medewerkers variëren van catering tot tandartsen die bijdroegen aan de identificatie van slachtoffers. Coppens: "Voor mijn gevoel is het heel erg goed gegaan, omdat iedereen zo bereid was. Wat natuurlijk moeilijk was, is om de balans te vinden tussen al die mensen hier die toch allerlei indrukwekkende gebeurtenissen te verstouwen kregen. Die moesten ook zorg krijgen, zodat ze hun werk konden volhouden."

Daar kwamen veel geestelijke hulpverleners bij kijken, vertelt de commandant. "Die hebben op de achtergrond mensen gesteund. Door er gewoon te zijn, door praatjes te maken tijdens het eten of tijdens het koffiedrinken om te kijken of er mensen waren die er een beetje doorheen zaten." En dat er wel eens iemand doorheen zat, is logisch, zegt ze. "Het is ontzettend ingrijpend werk. De impact is niet voor iedereen hetzelfde." 

Ze legt uit: "Je kunt je voorstellen dat als je met stoffelijke overschotten bezig bent, dan zie je wat je ziet. Dat is absoluut niet prettig. Maar de mensen die bij de poort hebben gestaan, hadden te maken met honderden kijkers die hun deelneming wilden betuigen en die bloemen kwamen leggen. Daar hadden zij geen ervaring mee. Ze voelden zich daardoor vreselijk overvallen, dus die vonden dat ook ongelofelijk moeilijk."

Veel van de mensen die betrokken zijn bij de operatie, doen dat naast hun dagelijkse, vaak minder heftige werk, zegt Coppens. "Dus ook de mensen die niet direct te maken hebben met de stoffelijke overschotten, hadden gewoon steun nodig. Gelukkig is dat heel goed opgepakt. En onderling was er ook heel veel steun. Dit zijn geen dingen waar mensen graag met het thuisfront over praten, dat beleef je vooral met elkaar."

Sinds het begin van de operatie zijn een maand of zeven verstreken. "Hoe raar het ook klinkt: op een gegeven moment wordt ook dit soort werk routine", zegt Coppens. Inmiddels is het team in de Van Opheusdenkazerne van 500 mensen geslonken naar zo’n 15 man die zich permanent bezighouden met de identificatie van slachtoffers.

Maar al die medewerkers kregen afsluiting. "We hebben duidelijk afscheid genomen van mensen die terug moesten naar hun eigen eenheid of hun eigen land, zodat het voor hen niet als een nachtkaars zou uitgaan. Dan zou het voor hen toch heel moeilijk zijn om het proces te beëindigen."

"Ik kan me heel goed voorstellen dat dit voor nabestaanden slopend is. Kleine stukjes kunnen heel waardevol zijn, maar het gaat toch ook wel om volume"

Hoe meer het einde in zicht is, hoe groter de druk wordt om alle slachtoffers te identificeren en nabestaanden hun geliefden terug te geven. "In het begin hield iedereen er rekening mee dat het niet helemaal zou lukken. Vliegtuigrampen zijn ongelooflijk complex. Toen het proces voorspoedig verliep en er steeds meer mensen geïdentificeerd werden, was de drang om toch naar die 100 procent te streven steeds groter."

"Ik kan me heel goed voorstellen dat dit voor nabestaanden slopend is", zegt ze. "Kleine stukjes kunnen heel waardevol zijn, maar het gaat toch ook wel om volume. Ik begrijp heel goed dat iedereen graag wil dat de slachtoffers zo compleet mogelijk terugkomen." Met een ramp van deze omvang is dat onhaalbaar, vreest Coppens. Aan de inzet op haar kazerne zal het niet liggen. "Ik denk dat de mensen die er nu mee bezig zijn, met hart en ziel proberen toch die 100 procent te halen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`