Ga naar de inhoud
Baby gedumpt in container

Frank haalde 20.000 euro op voor de 'containerbaby': Het liet mij niet los

Frank de la Bey (tweede van links) tijdens de overhandiging van het geld Beeld © Jaap Wals

Frank de la Bey was net voor de tweede keer vader geworden toen hij hoorde dat een baby in Amsterdam in een container was gevonden. Het nieuws liet hem niet los. Dus stelde hij zichzelf een doel: 20.000 euro ophalen voor het meisje. Vandaag gaf hij het geld aan Jeugdbescherming. "Het is een gebaar dat mensen haar wel de moeite waard vinden."

"Dit meisje is niet te vondeling gelegd, het was echt poging tot moord", zegt Frank tegen RTL Nieuws over de reden van zijn betrokkenheid. "Het is echt een wonder dat ze het heeft overleefd. Ik was net zelf opnieuw vader geworden, mijn dochter is 2,5 maand ouder dan dit meisje. Noem het zwangerschapshormonen of gevoeligheid, maar het liet me niet los."

"Het is gaaf om het bedrag dat ik ooit een beetje als stip aan de horizon had bedacht, bij elkaar te krijgen"

Het bedrag van 20.000 euro is niet uit de lucht gegrepen: het is het bedrag dat Frank ook voor zijn zoontje Valentijn (3) en dochtertje Lilly van 7 maanden bij elkaar wil sparen om later bijvoorbeeld van te kunnen studeren. "Het is gaaf om het bedrag dat ik ooit een beetje als stip aan de horizon had bedacht, bij elkaar te krijgen", zegt Frank. 

"Ik dacht niet dat het echt ging lukken", zegt hij nu. "Eerst dacht ik: het zal misschien een paar honderd euro worden. Toen een paar duizend." Maar via crowdfunding kreeg Frank 11.000 euro bij elkaar en via Facebook nog eens 5000. "Toen kreeg ik een waarderingssubsidie van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West van 4000 euro en konden we 20.235 euro aan het meisje geven."

Het geld werd vanochtend aan Jeugdbescherming gegeven. Die is de wettelijke voogd van het meisje, dat nu bij een pleeggezin woont. Met Jeugdbescherming zijn afspraken gemaakt over wat er wel en niet met dat geld mag gebeuren. Zo mag niemand bij de rekening zonder tussenkomst van de rechtbank.

"Het is ook een gebaar: ze is letterlijk weggegooid. Ik wil haar laten zien dat mensen haar wel de moeite waard vinden"

Ook als het meisje geadopteerd wordt en de rekening wordt overgedragen aan haar ouders, kan niemand erbij. Dat kan alleen het meisje zelf, en pas al ze 18 is. "Ik hoop dat ze daarmee als jongvolwassene iets heeft waarmee ze alles uit het leven kan halen. En het is ook een gebaar: ze is letterlijk weggegooid. Ik wil haar laten zien dat mensen haar wel de moeite waard vinden."

Naast het geld krijgt het meisje een boekje met wensen en steunbetuigingen die via het fonds bij Frank terechtkwamen. "Dat mijn gevoel van onbehagen door zo veel mensen wordt gedeeld, is geweldig. Mensen zijn blij dat ze iets kunnen doen."

Thumbnail

Op de plek van de container ligt nu een betonnen plaat

Hoewel de actie van Frank klaar is, laat het onderwerp hem nog altijd niet helemaal los. "Al het geld dat nu nog gedoneerd wordt, gaat natuurlijk door naar haar fonds. Maar zo'n fonds lost het probleem niet op. Er zijn moeders die zo wanhopig zijn, dat ze geen andere uitweg zien dan afscheid te nemen van hun kindje. Ik ben daarom ambassadeur geworden van de stichting Beschermde Wieg." Dat is de stichting achter de vondelingenkamers, plekken waar moeders hun kindje veilig kunnen achterlaten. "Op die manier wil ik betrokken blijven en mijn steentje bijdragen."

Frank wordt zelf jaarlijks op de hoogte gehouden van wat er met de rekening gebeurt. Maar contact met de pleegouders heeft hij niet. "Alle contacten lopen via Jeugdbescherming en daar laat ik het ook bij. Het is mij nooit te doen geweest om contact met haar of haar pleegouders. In het persbericht heb ik geschreven: mocht zij ooit behoefte hebben aan contact, dan staan mijn hart en deur voor haar open. Maar die keuze is aan haar."

ZIE OOK:
'Een baby hoort niet op straat, maar soms zien vrouwen geen andere uitweg'

Bron: RTL Nieuws / Marianne Lucieer