Ga naar de inhoud
PVV'er Marjolein Faber in opspraak

Is PVV-fractieleider Faber buiten haar boekje gegaan?

Beeld © ANP

Vanochtend vergaderen in Arnhem de fractievoorzitters van de Provinciale Staten van Gelderland over de fractievoorzitter van de PVV, Marjolein Faber. De vraag die op tafel ligt, is of Faber de integriteitsregels heeft geschonden.

1. Wat zijn de feiten?
Faber staat ter discussie omdat ze het bedrijf van haar zoon inhuurde voor het beheren van de PVV-website. NRC Handelsblad onthulde dit vorige maand. Op 14 september 2012 richtten de 22-jarige Ricky James en de eveneens 22-jarige Willem Martijn een VOF op, genaamd MRwebsites. Meteen in dat jaar kregen ze een grote klant, de PVV. Met de opdracht voor werkzaamheden aan die website verdienden ze in 2012 bijna 4000 euro. Het jaar daarop verdienden ze ook nog eens ruim 4000 euro. 

2. Waar draait het vandaag om?
De fractievoorzitters willen graag vaststellen of er sprake is van een overtreding van artikel 9, lid 2: ‘Fracties mogen de financiële bijdrage voor fractieondersteuning níet besteden aan: de honorering voor werkzaamheden, incidenteel of in structureel dienstverband, ten behoeve van de fractie door een Statenlid, fractievolger dan wel een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad van een Statenlid of fractievolger van diezelfde fractie’.

3. Wat heeft Faber er zelf over gezegd?
Tot nu toe heeft Faber zelf weinig gezegd. Ze heeft verklaard dat het niet handig is wat ze heeft gedaan, maar dat het niet tegen de regels is. Want, stelt ze, volgens de regel van de wet heeft ze niet haar zoon Martijn ingehuurd, maar zijn compagnon Ricky. Daarin voelt ze zich ondersteund door de Groningse hoogleraar staatsrecht Douwe Elzinga, die ze over de zaak raadpleegde. Hij heeft gezegd dat ze niet tegen de regels handelde, omdat ze officieel vennoot Ricky inhuurde en niet zoon Martijn. Maar zei hij erbij dat Faber wel een ‘integriteitsrisico’ heeft genomen.  

Faber heeft na de publicatie in NRC wel gezegd dat ze, ondanks dat ze vindt dat niet fout heeft gehandeld, het geld uit eigen zak zal betalen.

4. Dan is het toch prima?
Daar zijn de fractievoorzitters nog niet helemaal van overtuigd. Daarom hebben ze deze extra vergadering. Ze kunnen Faber uiteindelijk niet wegsturen. Maar wel kunnen ze een motie van treurnis, of afkeuring indienen. Daar moet Faber dan zelf haar conclusies aan verbinden. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje heeft al gezegd dat hij vindt dat Faber de regels heeft overtreden. Cornielje was ook lid van de VVD-commissie die negatief oordeelde over de declaraties van Mark Verheijen. Hij stapte twee weken geleden op als Tweede Kamerlid.

5. En wat vindt Wilders?
De PVV-leider vindt dat Faber gewoon lijsttrekker kan blijven. 

Bron: RTL Nieuws / Floor Bremer