Ga naar de inhoud
Talpa overgenomen

John de Mol verkoopt Talpa aan Britse zender ITV

Beeld © ANP

De Britse commerciële televisiezender ITV koopt Talpa Media van John de Mol.

ITV betaalt in eerste instantie 500 miljoen euro voor Talpa. Dat bedrag kan, afhankelijk van de prestaties van Talpa de komende acht jaar en de betrokkenheid van De Mol bij het bedrijf, oplopen tot in totaal 1,1 miljard euro.

ZIE OOK: Oerlemans verkoopt Eyeworks aan Time Warner

​​Toezichthouders moeten de deal nog wel goedkeuren, maar afronding wordt in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht.

De Mol blijft dus een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van formats. Talpa timmert flink aan de weg in het buitenland met zijn talentenjacht The Voice, die inmiddels in 180 landen wordt uitgezonden.

Met realityshow Utopia hoopt de tv-producent op een nieuwe internationale kaskraker. In de afgelopen zes jaar ontwikkelde Talpa in totaal 75 shows, waaronder ook Battle of the Sexes en Dating in the Dark.

Grootste tv-bedrijf van Groot-Britannië
Het Britse ITV is het grootste commerciële televisiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf exploiteert een groep zenders en heeft eigen productiebedrijven, ook in een groot aantal andere landen.

Vorig jaar september bleek al dat meerdere partijen interesse hadden in het mediabedrijf van De Mol. ITV bevestigde onlangs nog exclusieve gesprekken te voeren met Talpa over een mogelijke overname.

ZIE OOK: Dit zijn ze: de successen én de flops van Talpa

Opvallend feit is dat De Mol zijn radiozender Radio 538 niet verkoopt. Ook het belang van Talpa in SBS Nederland valt buiten de deal.

Bron: RTL Nieuws