Ga naar de inhoud
Nederland

Grote verschillen in toeslagen voor minima

Beeld © ANP

Mensen in die langdurig in de bijstand zitten krijgen in de ene gemeente soms wel 500 euro meer dan mensen in dezelfde situatie in een andere gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

ZIE OOK: Bekijk de toeslagen in jouw gemeente (kaartje)

Sinds 1 januari 2015 mogen gemeentes zelf invulling geven aan de individuele inkomenstoeslag die bedoeld is voor mensen die langere tijd in de bijstand zitten. Uit een inventarisatie van het RTL Nieuws blijkt dat dit bedrag per gemeente flink kan verschillen. 

Deze toeslag is in de plaats van de langdurigheidstoeslag gekomen. Die is ooit in het leven geroepen om mensen die weinig te besteden hebben niet verder in de armoede te drijven als er financiële tegenslagen zijn.  Gemeenten hebben de nieuwe wet heel verschillende geïnterpreteerd.

Rotterdam: Geen geld, maar goederen
Rotterdam heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om mensen niet meer bij te staan met geld, maar alleen maar met goederen. Wethouder Maarten Struijvenberg: "Gemeente Rotterdam wil het gat tussen inkomen uit werk en bijstand groter maken zodat een betaalde baan een lonkend perspectief wordt voor iemand in de bijstand. Dat doen we door bijstand financieel onaantrekkelijk te maken. Inkomensondersteuning vanuit de gemeente is niet meer vanzelfsprekend."

ZIE OOK: 2015 wordt zwaar jaar voor mensen in bijstand

Een aantal gemeentes in de Bollenstreek heeft de vergoeding juist verhoogd omdat ze het belangrijk vinden een sociaal beleid te voeren. Lector armoede bestrijding Roeland van Geuns noemt de verschillen opmerkelijk. "Je kunt je afvragen of het wenselijk is dat mensen die in een vergelijkbare situatie zitten een verschillende behandeling krijgen."

Voor Ingrid uit Rotterdam betekent het wegvallen van de toeslag dat het voor haar moeilijker wordt om de eindjes aan elkaar te knopen. Vorig jaar gebruikte ze de toeslag nog om cadeautjes voor haar kinderen te kopen en had ze net wat meer leefgeld per week om boodschappen van te doen. Monique woont in de Bollenstreek en zij ontvangt juist meer dan vorig jaar. Zij kan met het geld schoolspullen kopen voor haar oudste dochter die straks naar de middelbare school gaat en haar andere kinderen kunnen blijven sporten door de toeslag.

Schuldenprobleem
Daarnaast is dit volgens de lector een kwetsbare groep. "Als je langdurig minima bent, dan kun je financiële klappen niet goed opvangen en deze toeslag is juist om te voorkomen dat die mensen in de schulden kunnen komen. Er hoeft soms maar iets te gebeuren en dan ontstaan er schuldenproblemen."

Gemeentes vullen het wegvallen van de toeslag soms wel aan met nieuwe maatregelen en andere toeslagen maar deze zijn voor veel minima moeilijk te vinden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma roept minima op om vooral bij de gemeentes aan te kloppen om inzicht te krijgen in waar ze precies recht op hebben.

Bron: RTL Nieuws