Nuon gaat bij zes windparken in Nederland ook zonnepanelen neerzetten. Omdat er al een netaansluiting is voor de windmolens worden daarmee flink kosten bespaard.
De zonneparken komen voor een deel op het terrein van bestaande energiecentrales van Nuon, zoals bij de Hemwegcentrale in Amsterdam en de centrale in Velsen. Ook worden zonnepanelen geplaatst bij windmolenparken.
In totaal komen er zo'n 250.000 zonnepanelen te liggen, goed voor een capaciteit van 70 megawatt. Ter vergelijking: een gas- of kolengestookte energiecentrale heeft een capaciteit van tussen de 500 en 1000 megawatt.
De netaansluiting die er voor de windmolenparken ligt is berekend op piekbelasting, maar in de praktijk wordt die zelden of nooit gehaald. Daardoor is er sprake van overcapaciteit, die beter kan worden benut door windenergie te combineren met zonne-energie.
70 megawatt
Volgens Nuon is de 70 megawatt die de zes parken aan energie gaan opwekken veel meer dan de huidige capaciteit van nu al bestaande zonneparken in Nederland, maar daarbij worden zonnepanelen op daken van huizen en kantoren worden daarbij buiten beschouwing gelaten.
Met de zonnepanelen kunnen 25.000 tot 30.000 huishoudens van stroom worden voorzien. Het grootste zonnepark (een derde van het plan) komt in de Wieringermeer, waar verschillende parken met windmolens worden samengevoegd. Verder komen er panelen bij windparken in Oudendijk (Noord-Holland), het Haringvliet en de Eemshaven. Een deel van de grond is in bezit van Nuon, een deel wordt gepacht.
Zon en wind vullen elkaar aan
Nuon besluit de panelen te plaatsen nadat een proef bij Parc Cynog Wind Farm in Wales goed is uitgepakt. Daaruit bleek dat wind en zon elkaar in de praktijk goed aanvullen. "Als het hard waait, schijnt de zon vaak niet. En als er veel zon is, waait het meestal minder hard", zegt Diederik Apotheker, teamleider zonne-energie bij Nuon.
Omwonenden en klanten verdienen mee
Klanten en omwonenden van de wind/zonneparken kunnen geld steken in de bouw en dus delen in de opbrengsten. Nuon heeft op het eigen hoofdkantoor in Amsterdam en bij de Hemwegcentrale al zonnepanelen liggen waarop medewerkers konden intekenen. Zij krijgen een rendement van 1,5 procent per jaar.
Nuon denkt er ook over na om ook groene batterijen bij de wind/zonneparken te bouwen. Zo kan groene energie duurzaam worden opgeslagen. Dit jaar en volgend jaar hakt Nuon daarover een knoop door, wat een investering van 'tientallen miljoenen euro's' zou kosten.