Ga naar de inhoud
Kennis luchtruim Oekraïne

Wat we niet mogen zien: 147 documenten MH17 blijven geheim

Zwartgemaakt document Beeld © RTL Nieuws

Het kabinet houdt 147 documenten over de crisiscommunicatie na de ramp met vlucht MH17 geheim. 569 andere documenten worden deels openbaar, maar belangrijke informatie is zwart gemaakt.

RTL Nieuws had met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur om de stukken gevraagd. Het gaat om documenten die zijn opgesteld in het kader van het werk van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie (NKC), dat na de aanslag op de MH17 werd opgezet om nabestaanden en het publiek te informeren over de ramp.

Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid Dick Schoof schrijft in een brief aan RTL Nieuws dat hij delen van de informatie niet openbaar maakt om verschillende redenen.

'Intern beraad'
De belangrijkste twee zijn het beschermen van privacy van mensen die in de stukken voorkomen, en de zogenoemde weigergrond 'intern beraad': het zou gaan om stukken die niet openbaar mogen worden gemaakt omdat anders geen 'onbelemmerde uitwisseling van argumenten' kan plaatsvinden door ambtenaren.

ZIE OOK: Geheim verslag uitgelekt: Nederland wist van luchtdoenraketten MH17

De levering van de stukken over het NKC volgt na een eerdere openbaarmaking van stukken over de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing en de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing. Ook toen werd veel informatie achtergehouden. RTL Nieuws tekende daar bezwaar tegen aan bij het ministerie van Justitie.

Bekijk alle documenten die het kabinet openbaar maakt:

Vind je iets interessants in deze documenten? De researchredactie van RTL Nieuws hoort graag van je via rtlnieuwsresearch@rtl.nl.

 

Bron: RTL Nieuws