Nederland

70 miljoen voor aanpak geluidshinder HSL

01 oktober 2015 20:14 Aangepast: 01 oktober 2015 20:15
Met deze maatregelen worden ongeveer driekwart van de geluidoverschrijdingen van 2 decibel en meer weggenomen

De aanpak van geluidshinder op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) gaat de komende jaren 70 miljoen euro kosten.

"Met deze maatregelen worden ongeveer driekwart van de geluidoverschrijdingen van 2 decibel en meer weggenomen", schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Maatregelen
De bestaande geluidschermen blijken niet altijd voldoende effectief. De grond onder de rails is van beton, waardoor het geluid weerkaatst wordt. Ook zijn de schermen te dun.

Geluidsabsorberende schermen en het verlengen van geluidschermen moeten voor minder overlast zorgen. Daarvoor zal het traject in de buurt van de gemeenten Kaag en Braassem, Zoetermeer, Lansingerland, Zwijndrecht, Strijen, Moerdijk en Breda onder handen worden genomen.

Nog even wachten
Het zal nog wel even duren voordat omwonenden ook daadwerkelijk minder overlast hebben, want de eerste werkzaamheden starten op zijn vroegst volgend jaar. Alle plannen moeten eerst nog worden uitgewerkt.

Inwoners van de gemeente Lansingerland hebben minder lang hoeven wachten, daar werden al eerder onder andere raildempers en absorberende platen aangelegd als proef. Omwonenden van de hogesnelheidslijn klagen al jaren over geluidsoverlast. De Stichting Stop Geluidsoverlast HSL sprak zelfs van 'snerpende herrie'. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore