Ga naar de inhoud
Nederland

Moeders voelen zich doodmoe: wat is ertegen te doen?

Beeld © Thinkstock

Ruim tweederde van alle moeders voelt zich geregeld afgepeigerd. Voor de kinderen zorgen, een baan, en dan ook nog eens allerlei dingetjes doen op school. Wat is ertegen te doen?

De druk die moeders ervaren, is onderzocht door het blad Fabulous Mama. De cijfers zijn alarmerend:

  • 58 procent van de moeders vindt dat er veel te hoge eisen aan hen worden gesteld
  • 69 procent van de werkende moeders zegt regelmatig afgepeigerd te zijn
  • 64 procent van de 'thuisblijfmoeders' zegt hetzelfde

Marèse Peters is zo'n moeder die vroeger meteen ja zei als op de school van haar kinderen werd gevraagd of ze kon bijspringen. Meehelpen bij het schoolreisje, iets koken of bakken, schoonmaken: alles moest kunnen.

ZIE OOK: De zwaarste baan ter wereld: zou jij solliciteren?

"Als je voor het eerst op zo'n school komt, wil je alles goed doen", verklaart Peters haar dadendrang. Maar intussen heeft ze geleerd dat ze best nee kan zeggen. "Mijn kinderen zitten nu in groep 7 en 8. Dan denk je toch gauwer: laat iemand anders het maar eens doen."

Vrouwen kijken daarbij vooral naar elkaar, zegt Peters. "Je ziet ook moeders die niet werken en van wie je soms denkt: zij heeft alle tijd om dit te doen. Als werkende moeder zou je misschien ook alles wel willen aanpakken, maar werk is nu eenmaal belangrijker. School komt op het tweede plan."

ZIE OOK: Niet mee op schoolreisje vanwege het geld? 'Schrijnend'

Thumbnail

Zijn moeders werkelijk zo druk? Phaedra Werkhoven, hoofdredacteur van Fabulous Mama en J/M, zegt dat het vooral gaat om een gevoel. "Ze vinden dat ze het druk hebben. Het leven is jachtiger geworden, alles komt sneller op je af. De perceptie is anders dan vroeger."

Moeders die twee of drie dagen werken, blijken zich vaak drukker te voelen dan moeders die een volledige baan hebben. Juist doordat ze niet fulltime werken, worden ze overvraagd, denkt Werkhoven. Mantelzorg, sportkantine, school: ze moeten op alle fronten meedoen.

"Doordat ze bij zoveel verschillende dingen betrokken zijn, raakt hun tijd ontzettend versnipperd", zegt Werkhoven. "Omdat je meer tijd hebt, krijg je ook meer aanvragen om die tijd op te vullen. Dat geeft een druk gevoel."

Nog wat cijfers uit het onderzoek:

  • 51 procent van de werkende moeders doet vrijwel niets op de basisschool van hun kind
  • 40 procent van de thuisblijfmoeders doet niets op school

Advies: kweek een gladde rug

Als je het zoveelste briefje onder ogen krijgt waar 'ouders gevraagd' boven staat, begin je spontaan heel diep te zuchten. Heb jij dat ook weleens?

"Je moet echt leren nee te zeggen", vindt Phaedra Werkhoven. "En je moet een gladde rug kweken. Als het gewoon niet uitkomt, kun je dat ook zeggen. En wat anderen daar ook van vinden: je hoeft je er niet schuldig over te voelen."

Moeders die zich minder willen inzetten, krijgen van Werkhoven het advies simpelweg meer te gaan werken. "Dan raakt je tijd minder versnipperd."

Marèse Peters heeft met het schuldgevoel afgerekend door alleen nog in te gaan op verzoeken waaraan ze makkelijk kan voldoen. "Ik ben nu luizenmoeder. En als er gereden moet worden, kijk ik ook vaak wel even of ik kan." Een heel verschil met vroeger, zegt ze. "Toen zei ik ja op alles. Nu zeg ik: nee, tenzij."

De school speelt daarin ook een rol, vindt Peters. "Wat je vaak ziet gebeuren, is dat de school zegt: als er niet genoeg ouders zijn, dan gaat het uitje niet door. Dat is toch de omgekeerde wereld?"

Bron: RTL Nieuws