Nederland

Ambtenaren vliegen massaal businessclass, luxere reizen kosten miljoenen extra

20 maart 2017 17:00 Aangepast: 28 juli 2017 14:00
Zo ziet de businessclass in de Dreamliner van KLM eruit. Beeld © ANP

Rijksambtenaren vliegen sinds dit jaar massaal businessclass. Voor veel ambtenaren zijn de reisregels versoepeld. 'Een slecht signaal', noemt hoogleraar bestuursrecht Henk Addink het.

Tot vorig jaar verschilden de reisregels per ministerie. Op aanraden van de top van de ministeries zijn die regels nu gelijkgetrokken. De nieuwe regels zijn gebaseerd op de oude regels van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat departement had een zeer ruime reisregeling, die nu voor alle ministeries geldt.

10 miljoen

Rijksambtenaren mogen nu op alle vluchten die langer duren dan zes uur in luxe vliegen. In veel oude regelingen was dat vaak alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan, bijvoorbeeld alleen voor topambtenaren, of alleen als bij aankomst meteen gewerkt moest worden. Die voorwaarden zijn nu verdwenen.

Tickets voor de businessclass zijn tot wel vijf keer duurder dan tickets voor de economyclass. Een ticket voor de economyclass naar Washington kost bijvoorbeeld zo'n zeshonderd euro, een ticket voor de businessclass bijna drieduizend euro. Bronnen van RTL Nieuws schatten dat de meerkosten voor de schatkist 10 miljoen euro per jaar zijn.

Onwenselijk

Volgens hoogleraar bestuursrecht Henk Addink zijn de nieuwe reisregels voor ambtenaren een slecht signaal: "Dit is onwenselijk. De overheid geeft hiermee een slecht voorbeeld voor de samenleving. Ik denk dat je dat als overheid niet zou moeten willen."

Addink: "Het lijkt zo'n goed idee dat gelijktrekken, maar het leidt tot een luxe regeling met alle gevolgen van dien. Je kunt je zeker afvragen of dit acceptabel is in deze tijden van soberheid en terughoudendheid bij de overheid."

Eenvoudig

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt voor de nieuwe regeling te hebben gekozen om het administratief eenvoudig te houden. Vandaar de grens van zes uur vliegtijd. Een woordvoerder zegt dat er over de financiële impact van het nieuwe beleid nog niks bekend is.

Meer op rtlnieuws.nl:
De opvallendste declaraties van hoge ambtenaren

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore