Ga naar de inhoud
Nederland

PvdA en CDA: Belastingdienst moet gedupeerden tegemoet komen

Beeld © ANP

CDA en PvdA vinden dat de Belastingdienst gezinnen in de kou heeft laten staan rondom de problemen bij de toeslagen en wil excuses en een oplossing voor de gedupeerden.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen concludeert dat de Belastingdienst in 2014 ten onrechte de kinderopvangtoeslag bij 232 gezinnen heeft stopgezet. Ouders zijn daardoor in een 'onmogelijke positie, grote financiële problemen en langdurige onzekerheid gebracht'.

Van Zutphen beveelt de Belastingdienst aan de getroffen ouders excuses te maken en hen tegemoet te komen. De Belastingdienst heeft nog geen excuses gemaakt, wel zegt de dienst de gang van te zaken 'te betreuren'. Verzoeken om schadevergoedingen worden via de 'gebruikelijke procedures' behandeld, staat in een verklaring. 

'In de kou laten staan'

Dat moet ruimhartiger, vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. "Hier is iets goed misgegaan, daar passen excuses bij. De Belastingdienst heeft mensen echt in de kou laten staan. Toeslagen zijn rücksichtslos stopgezet. Dat is zeer ernstig. Mensen zijn eigenlijk niet menselijk behandeld."

Nijboer vindt dat de Belastingdienst bij het uitkeren van schadevergoedingen een 'menselijk gezicht' moet laten zien. "Dat de Belastingdienst nu onterecht ingehouden toeslagen alsnog met rente uitbetaalt is wel het minste. Als mensen in de schulden zijn geraakt moet de Belastingdienst kijken hoe ze het kunnen oplossen." 

'Zo ga je niet met burgers om'

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt‏ vindt het alleen vergoeden van onterecht niet gekregen toeslagen onvoldoende. "Het zou de Belastingdienst sieren om in overleg te gaan met ouders. Dat de Belastingdienst uitlegt wat er is gebeurd en kijkt wat het individueel voor gevolgen heeft gehad."

Omtzigt vindt het optreden van de Belastingdienst 'onfatsoenlijk'. "Fouten maken kan, maar het lijkt er op dat de Belastingdienst bewust de mogelijkheden van bezwaar en beroep heeft verzwegen. Zo ga je niet met burgers om." 

SP-Kamerlid Renske Leijten laat weten dat het haar 'logisch lijkt' dat dat mensen gecompenseerd worden voor de problemen die ze hebben gekregen. 50PLUS wil na het reces een debat over de kwestie. 

En weer gaat het fout...

Het rommelt al jaren bij de Belastingdienst. Begin dit jaar meldde een onderzoekscommissie zelfs dat de chaos binnen de fiscus zo groot was dat het innen van belastinggeld in gevaar kwam.

Die chaos was ontstaan na een uit de hand gelopen reorganisatie. Er hadden zoveel werknemers gebruik gemaakt van de vertrekregeling dat 'een aantal vitale processen binnen de Belastingdienst in gevaar komen', schreef de Commissie onderzoek Belastingdienst. De reorganisatie was ook nog eens 66 miljoen euro duurder dan verwacht. 

Ict-malaise

Ook kampt de fiscus met verouderde computersystemen. Mede door die ict-malaise konden fraudeurs makkelijk hun slag slaan. Nederlanders bleken massaal te frauderen met hun toeslagen. Ook Oost-Europese bendes sloegen toe. Zo 'lekten' honderden miljoenen euro's weg.

De chaos bij de Belastingdienst werd staatssecretaris Frans Weekers begin 2014 politiek fataal. Zijn opvolger Eric Wiebes heeft ook meerdere keren onder vuur gelegen in de Kamer vanwege de aanhoudende problemen bij de dienst. 

Meer op rtlnieuws.nl: