Ga naar de inhoud
Nederlandse jihadisten

30 'Nederlandse' kinderen in jihadgebied

Beeld © EPA

Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak hebben in totaal 30 kinderen jonger dan 10 jaar. De helft daarvan is daar geboren.

Dat schrijft de geheime dienst AIVD in zijn jaarverslag. Opmerkelijk is dat de sommige vrouwelijke jihadisten die in Syrië zwanger werden, terugkeren naar Nederland om te bevallen. Zij doen dat omdat ze merken dat de medische zorg in Nederland een stuk beter is.

Duizenden sympathisanten
Nederland telt volgens schattingen enkele honderden jihadisten en enkele duizenden sympathisanten.

ZIE OOK: Dit zijn de jihadisten van wie de tegoeden zijn bevroren

De dienst meldt dat het vorig jaar verschillende plannen voor aanslagen heeft onderkend en in de kiem gesmoord. Het gaat met nadruk niet om aanslagen die op het allerlaatste moment zijn voorkomen. De plannen waren in verschillende fases van voorbereiding.

Aanslag op politie
Vorig jaar werd bijvoorbeeld de in Amsterdam wonende Mohamed B. gearresteerd, die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag op de politie. De politie kwam in actie na informatie van de AIVD en arresteerde B. in oktober

Welke doelen hij precies op het oog zou hebben gehad is niet bekend, maar wel stond vast dat B. niet van de ene op de andere dag had kunnen toeslaan.

Bron: RTL Nieuws
Meer over