Nederland

70 jaar rouw om soldaat: 'Nu weet ik hoe hij eruit ziet'

01 mei 2015 19:50 Aangepast: 01 mei 2015 23:02

De familie van de Nederlandse Dymphie Weusten zorgt al jaren op oorlogsbegraafplaats Margraten voor het graf van de Amerikaanse soldaat Joseph Di Fazio. Josephs familie in de VS wist 70 jaar lang niet waar hij precies lag begraven, tot nu.

De opa van Dymphie zorgde voor het graf van Joseph, haar vader zorgde voor het graf. Nu doet Dymphie dat. Alweer een paar jaar houdt ze het graf op Margraten schoon en legt ze er bloemen neer. "Ik ben verdrietig door al dat leed, maar ook dankbaar dat ik dit mag doen."

Waarom haar familie al zo lang voor het graf zorgt, weet ze niet. "Mijn vader heeft niet verteld dat hij dit graf had geadopteerd. Daar zijn we pas achter gekomen toen hij is overleden."

"We dachten dat het het beste was om hem te laten rusten met de andere jongens"

Joseph Di Fazio, of Joe, was zo’n 22 jaar toen hij in de Tweede Wereldoorlog, op 23 februari 1945, sneuvelde in Keulen. Zijn Amerikaanse familie werd op de hoogte gesteld van zijn dood, maar Josephs moeder besloot het lichaam van haar zoon in Europa te laten.

"We dachten dat het het beste was om hem te laten rusten met de andere jongens", zegt zijn nu 92-jarige broer Ben die in Michigan in de VS woont. Veel wil Ben niet kwijt over Joseph, zijn dood viel de familie zwaar.

Thumbnail

De familie van Joseph met rechts zijn broer Ben en nichtje Gail

Josephs 61-jarige nichtje Gail Phelps las onlangs in een lokale krant dat haar oom begraven lag op Margraten. Zij stuurde een foto van Joseph naar de begraafplaats, en die foto heeft Dymphie nu.

"Ik ben verbaasd dat de Nederlanders dit allemaal hebben gedaan"

Het zien van de foto maakt Dymphie emotioneel. "Oh wat een jonge jongen, en een mooie jongen", zegt ze over het moment waarop ze Joseph voor het eerst zag. "Het voelt nu veel tastbaarder. Vroeger kon ik me geen beeld maken van die soldaat. Nu wel."

Ook Gail is emotioneel als ze het heeft over haar 'uncle Joe', en als ze een foto ziet van zijn graf. "Ik ben verbaasd dat de Nederlanders dit allemaal hebben gedaan. Geweldig dat ze zijn graf hebben bijgehouden en er bloemen hebben neergelegd."

Bij het graf van Joseph belooft Dymphie zijn familie dat ze nog heel lang voor zijn graf zal blijven zorgen. "En ik hoop dat mijn kinderen dat weer van ons overnemen".

Thumbnail

Het graf van Joseph Di Fazio op Margraten

Bekijk hier de hele reportage van Amerika-correspondent Erik Mouthaan:

 

 

RTL Nieuws/ Erik Mouthaan/ Sander Paulus
`