Nederlanders horen in Europa tot de fanatiekste gebruikers van de cloud. Maar wat is dat ook alweer precies? En is de cloud nou veilig of niet?
1. Wat is de cloud precies?
De cloud is een vorm van opslagruimte. Niet die van je (externe) harde schijf of usb-stick, maar opslagruimte op internet. Je kunt erbij zolang je computer, je tablet of je smartphone verbinding heeft met internet. De computergiganten hebben vaak hun eigen cloud-dienst: Microsoft heeft de One Cloud (gekoppeld aan Office), Apple heeft zijn iCloud, Google beschikt over Drive. Maar er zijn ook bedrijven die eigenlijk vooral bekendstaan om hun cloud-dienst, zoals Dropbox.
2. Waarvoor heb je de cloud nodig?
De cloud wordt vooral gebruikt om overal bij je bestanden te kunnen. Je kunt op je tablet bijvoorbeeld aan een tekstdocument werken zonder dat daar een uitgebreid softwarepakket voor nodig is: het tekstverwerkingsprogramma zit óók in de cloud. Verder is het lekker makkelijk dat je geen verschillende versies van hetzelfde document meer aan elkaar hoeft te breien: dat ene document waar je steeds aan werkt, staat gewoon in de cloud.
ZIE OOK: Cloud populair onder Nederlanders
3. Kun je tegenwoordig nog zonder de cloud?
Jawel. De oude manieren om gegevens op te slaan, werken natuurlijk ook gewoon. Maar dan moet je alles wat je onderweg nodig zou kunnen hebben, wel altijd meenemen op een usb-stick of opslaan op je laptop, je tablet of je smartphone: die belangrijke sollicitatiebrief, de vakantiefoto's die je aan je oma wilt laten zien. Niet echt praktisch.
4. Hoe veilig is de cloud?
De grootste aanbieders (Microsoft, Google, Apple en Dropbox) hebben hun veiligheid redelijk voor elkaar. Natuurlijk gaat het weleens mis, maar dat lijkt tot nu toe vooral te wijten aan gekraakte gebruikerswachtwoorden. Alleen daarom al adviseren veel diensten hun klanten gebruik te maken van 'multi-factor authentication'. Dan moet je niet alleen inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook nog met bijvoorbeeld een per sms toegestuurde (tijdelijke) code.
ZIE OOK: Apple gaat klanten beter beschermen na naaktfotoschandaal
5. Zijn er verder nog dingen waar je als gebruiker extra op moet letten?
Je moet er altijd op gespitst zijn dat je documenten, ondanks alle veiligheidsmaatregelen, kunnen uitlekken. Het bewaren van blootfoto's in de cloud is misschien niet zo'n goed idee, zoals tal van Hollywoodsterren inmiddels hebben ondervonden doordat ze slordig met hun wachtwoorden waren omgegaan. Ook moet je weten dat foto's die je uploadt naar de cloud, worden gescand om bijvoorbeeld kinderporno op te sporen. En Google leest altijd mee over je schouders om je advertenties op maat te kunnen aanbieden. Maar het grootste praktische bezwaar is voor de meesten waarschijnlijk de internetverbinding: als die eruit ligt, kom je de cloud simpelweg niet in.