Ga naar de inhoud
Nederland

Advies staatscommissie: gasproductie met 10 procent omlaag

Huizen in Groningen hebben te lijden onder de aardbevingen door de gaswinning.

De gasproductie in Groningen moet verder omlaag om de kans op aardbevingen te verminderen. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan het kabinet. In het advies wordt voorgesteld om als eerste stap 10 procent minder gas naar boven te halen.

Op dit moment wordt 24 miljard kuub naar boven gehaald. Dat moet volgens de toezichthouder 21,6 miljard kuub worden. Ook wil de toezichthouder dat er gelijkmatiger gas naar boven wordt gehaald. Het concludeert ook dat het moeilijk zal zijn om vast te stellen bij welke productie de veiligheidsnormen worden gehaald.

Zwaardere bevingen

Vooral breuken in het gasveld rond Loppersum zijn door drukafname 'kritisch gespannen'.

"Bij het eventueel opschalen van de productie uit de Loppersum-clusters in het geval van een koude winter zal rekening gehouden moeten worden met het mogelijk optreden van meer en zwaardere bevingen", schrijft de toezichthouder.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp zei vorig jaar dat er per jaar 24 miljard kubieke meter mag worden gewonnen. Bij zeer koude winters zou dat omhoog kunnen naar 27 miljard. Dit was al een flinke verlaging vergeleken met eerdere jaren. Wat het SodM betreft moet dat dus sneller naar beneden.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Driekwart Nederlanders wil gaswinning Groningen stoppen'