Nederland

Nederlanders spelen hoofdrol in vondst nazi-kunstschatten

21 mei 2015 05:57 Aangepast: 08 november 2017 14:03

De kunstschatten uit de privécollectie van Adolf Hitler die gisteren werden teruggevonden, zijn dankzij drie Nederlandse roofkunstjagers weer boven water gekomen.

De vondst is het gevolg van maandenlang speurwerk van de Deventer historicus Arthur Brand en zijn collega's Alex Omhoff en David Kleefstra van Bureau Artiaz. 

ZIE OOK: 'Hitlers geliefde Eva Braun was Joods'

Brand kwam de kunst op het spoor toen hem in een mailtje 'twee immense bronzen paarden van Hitlers favoriete beeldhouwer Josef Thorak voor 8 miljoen euro te koop werden aangeboden'. Aangenomen werd dat de beelden vernietigd waren. In de bijlage trof hij naar eigen zeggen een recente kleurenfoto van de vermiste Thorak-paarden. 

Door middel van undercover-ontmoetingen met een Nederlandse kunsthandelaar kwam hij erachter dat het niet om vervalsingen ging. Deze operatie duurde zes maanden. Volgens Brand gaat het om de grootste kunstvangst in Duitsland ooit. 

Huiszoekingen
Uiteindelijk deed de Duitse politie op tien adressen op verschillende plaatsen in Duitsland huiszoekingen. Daarbij zijn bronzen beelden en granieten reliëfs teruggevonden die ooit zijn gemaakt voor het kantoor van Hitler in Berlijn.

Er zijn acht verdachten in de zaak, in de leeftijd tussen 64 en 79 jaar oud. Volgens De Telegraaf gaat het om een 'ondergronds netwerk van SS-nazaten en leden van de Stasi, de KGB en criminele tussenhandelaren'.

Op deze beelden (vanaf 3:20 zijn de paarden te zien)

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore