Ga naar de inhoud
Nederland

Nederlandse economie groeit door, vooral Eindhoven en Amsterdam

(Archieffoto) Beeld © ANP

De Nederlandse economie groeit dit jaar goed door, en dat is vooral te zien in Eindhoven en Amsterdam. Waar de groei in het hele land stijgt met 2 procent, is het in die twee steden 3 procent.

Dat concluderen de economen van ING in een rapport. Amsterdam groeit volgens de economen vooral door de groei van Schiphol, het groeiende toerisme en internationale bedrijven. Ook leveren Amsterdamse bedrijven veel softwareservices voor data-analyse en digitalisering, waar veel vraag naar is.

Eindhoven profiteert van de auto-industrie in Limburg, waar Eindhovense bedrijven aan leveren.

Krapte in personeel, hogere lonen

Het is duidelijk te zien dat mensen weer meer geld uitgeven, constateert de bank verder. Nederlanders gaan vaker buiten de deur eten, drinken en slapen. Ook geven zij meer geld uit aan kleding, persoonlijke verzorging en hun (nieuwe) huis. Daardoor zijn winkels drukker en de terrassen voller. Bovendien worden er weer vaker grote uitgaven gedaan.

Ook bouwplaatsen hebben meer werk, net als notarissen, uitzendbureaus en accountants. Horeca, transporteurs en IT-bedrijven hebben steeds meer moeite om mensen te vinden. Bij transporteurs leidt dat zelfs al tot hogere lonen, ziet de bank.

Bron: RTL Z