Ga naar de inhoud
Onderzoek naar Fyra-debacle

'Goedkope Fyra kwam niet door hoogte bod'

Tineke Netelenbos (Minister van Verkeer en Waterstaat van 1998 tot en met 2002) bij de parlementaire enquetecommissie Fyra. Beeld © ANP

Het is 'echt baarlijke onzin' dat de NS zich gedwongen zag goedkope Fyra-treinen te kopen omdat het heel veel geld had neergelegd voor het binnenhalen van het vervoer op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid.

Tijdens de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie over de Fyra blijkt dat de ministers Tineke Netelenbos (Verkeer) en Gerrit Zalm (Financiën) achterover sloegen van verbazing over het absurd hoge bod van de NS. Terwijl het ministerie zo'n 100 miljoen per jaar had begroot, kwam de NS met het bedrag van 178 miljoen. 

"Het leek wel een pokerspel", zei Netelenbos. Ze noemde het 'bijna cynisch' dat de NS 28 miljoen extra bij het eigen bod deed om er zeker van te zijn dat het de bieding zou winnen. De minister ging ervan uit dat het bod was opgesteld door professionals en nam ook het oordeel van haar experts over dat het voorstel wel uitvoerbaar was.

'Tjonge jonge'
Ook Zalm was verrast. "Tjonge jonge", was zijn reactie, die er desalniettemin als minister van financiën wel blij mee was. 

De zestien bestelde V250-treinstellen kregen in het begin de bijnaam 'Aldi-treinen', omdat overduidelijk gekozen was voor het goedkoopste materieel.