Meerdere vaders van Syriëgangers stappen naar de rechtbank om de Nederlandse staat aan te klagen. Ze vinden dat de overheid aansprakelijk is voor het vertrek, en in sommige gevallen de dood, van hun kinderen, schrijft De Telegraaf.
De vaders vinden dat de overheid meer had kunnen én moeten doen om de kinderen tegen te houden, meldt de krant. Ze zeggen dat ze wel op tijd alarm hebben geslagen, maar dat er niets is gedaan om hun kinderen tegen te houden. De vaders vinden dat het paspoort had afgepakt kunnen worden. Of dat de kinderen in de cel hadden gemoeten.
ZIE OOK: Dit zijn de jihadisten van wie de tegoeden zijn bevroren
Michael Ruperti is een van de advocaten, meldt de krant: "Als je kind is gedood in Syrië door een coalitiebom, kun je de Nederlandse overheid dood door schuld verwijten. Wij denken te kunnen bewijzen dat de overheid tekort is geschoten door beschikbare informatie niet te gebruiken."
De vader van jihadist Reda Nidalha is één van de initiatiefnemers. Zijn zoon vecht nu bij IS. Hij legt uit waarom hij vindt dat de staat verantwoordelijk is: "De overheid moet alles doen om jongeren tegen te houden. Wekenlang wist de staat dat mijn zoon de grens met Syrië wilde oversteken, maar hij werd niet op een opsporingslijst gezet."
Vorige maand bleek uit het jaarverslag van de AIVD dat Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak in totaal 30 kinderen jonger dan 10 jaar hebben. De helft daarvan is daar geboren. Volgens de geheime dienst telt Nederland enkele honderden jihadisten en enkele duizenden sympathisanten.