Ruben (5) en Carmen (6) belandden, net als jaarlijks honderden andere kinderen, in het ziekenhuis na een lelijke val van een trampoline. Ze zaten wekenlang in het gips. De NVWA waarschuwt: pas op als je een trampoline koopt.
Mario Verschuure ziet het nog voor zich hoe dochter Carmen (6) een jaar geleden ongelukkig terecht kwam op de trampoline in de achtertuin. "Ze verstapte zich na een sprong. Normaal is Carmen heel taai, maar ik zag meteen dat het niet goed was en dat ze flink pijn had", vertelt vader Mario.
"We zijn toen naar de huisartsenpost gegaan, die stuurde ons door naar het ziekenhuis. Daar zijn foto's gemaakt." Uitslag: een scheurtje, net onder haar elleboog. Dus Carmen moest in het gips. Zes weken lang.
Honderden gewonden bij Eerste Hulp
Jaarlijks komen zo'n 400 kinderen bij de Eerste Hulp na een trampolineval. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit waarschuwt vandaag ouders die een trampoline kopen. De NVWA heeft 15 modellen trampolines getest op veiligheid en met alle 15 was iets mis. En in sommige gevallen was het serieus foute boel.
Volgens Mario was het ongelukje van Carmen niet echt te voorkomen. "Ze kwam verkeerd terecht. Dat kan gebeuren. Carmen was gelukkig heel taai." Of de trampoline de deur uit is gegaan? "Nee hoor. Carmen is er nog altijd dol op. Ook haar vriendjes en vriendinnetjes spelen er vaak op. We houden altijd wel een oogje in het zeil en als ze gekke dingen doen, zeggen we er wat van. Maar ze vinden het erg leuk. Je wilt ze die lol ook niet ontnemen."
Achteruit afkukelen
Ook Gretha Vleems heeft de trampoline niet de deur uitgedaan, nadat haar zoon Ruben (5) lelijk van de trampoline was gekukeld. "We hadden voor de veiligheid al een net om de trampoline gedaan, maar die had Ruben niet goed dicht geritst. Domme pech. Hij viel achterover door het net op de grond."
"Mijn man was thuis toen het gebeurde en zag meteen dat Ruben veel pijn had." Ook Ruben moest naar het ziekenhuis om foto's te maken; zijn elleboog was gebroken." Hij heeft weken in het gips gezeten. Het is balen maar hij heeft zich groot gehouden", zegt moeder Gretha.
Springt weer vrolijk rond
En ook Ruben springt na zijn nare val weer vrolijk rond op zijn trampoline. "We hebben ook nooit overwogen om de trampoline weg te doen", vertelt zijn moeder.
"Aan ander speelgoed kleven ook risico's. Ook met skeelers of waveboards kunnen ze een lelijke smak maken. De trampolines zijn heel populair en ze vinden het zo leuk om te springen. Er kan altijd iets gebeuren, dat is het risico van het vak."
Veilig trampoline springen doe je zo:
- Koop een stevige degelijke trampoline die voldoet aan de veiligheidsnorm NEN-EN 71-14.
- Let met name op de kwaliteit van het staal, dit moet voldoende dik zijn en een roestwerende (gegalvaniseerde) laag hebben.
- Zorg dat de beschermrand breed genoeg is.
- Het meest veilig is om de trampoline helemaal in te graven.
- Zorg voor een net met een zelfsluitende opening, klittenband of ritsen worden vaak niet dichtgedaan.
- Plaats de trampoline dus niet te dicht bij een muur, schutting, bomen (geen overhangende takken) of ander speeltoestel. Mocht een kind naast de trampoline terecht komen, dan is het fijn als er gras of los zand ligt, en geen tegels.
- Ook is het goed om de trampoline in het zicht te plaatsen, zodat je kan zien welke capriolen je kind uithaalt en indien nodig kan ingrijpen.
- Maak duidelijke afspraken met je kind: wat mag wel en wat niet.
Bron: Veiligheid.nl
Meer op rtlnieuws.nl
Veel mis met trampolines, 15 modellen verboden