Nederland

'Bedrijven dumpen personeel voor verandering ontslagrecht'

24 juni 2015 07:29 Aangepast: 06 september 2015 17:09
Beeld © ANP

Het is op het moment topdrukte bij arbeidsadvocaten en rechtsbijstandsverzekeraar. Veel bedrijven willen namelijk voor de verandering van het ontslagrecht overtollige en slecht-functionerende werknemers ontslaan.

"Onze arbeidsjuristen zijn aan het buffelen, het is beduidend drukker dan normaal. Met name bedrijven die er financieel slecht voor staan, willen nu van hun medewerkers af", zegt Olav Wagenaar van verzekeraar DAS tegen het AD.

ZIE OOK: 'WW-ingreep levert 20.000 banen op'

Vanaf 1 juli verandert het ontslagrecht en moeten werkgevers een transitievergoeding betalen wanneer zij werknemers ontslaan en dat kan bedrijven volgens Wagenaar al gauw tienduizenden euro's extra kosten. "Het is logisch dat ondernemers inspelen op die nieuwe regels. Omgekeerd proberen ook oudere werknemers nu een regeling te treffen. Na 1 juli daalt de ontslagvergoeding namelijk flink", vertelt advocaat Pieter van den Brink.

Lastiger mensen ontslaan
"Voor werkgevers die geen goed dossier bijhouden, en dat zijn er best veel, wordt het lastiger om mensen te ontslaan", zegt advocaat Steven Sterk. Ook hij ziet het aantal ontslagaanvragen flink stijgen. Met name bedrijven die geen goed dossier hebben bijgehouden kloppen nu bij zijn kantoor aan.

Per 1 juli verandert er veel aan het ontslagrecht. Naast het betalen van een transitievergoeding door bedrijven, wordt ontslag door reorganisatie en langdurige ziekte alleen nog maar behandeld door het UWV en gaat de ontslagvergoeding maximaal 75.000 euro of één jaarsalaris bedragen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore