Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Aftapwet krijgt ruime steun in Tweede Kamer

09 februari 2017 00:22 Aangepast: 28 juli 2017 23:30
Minister Plasterk en minister Hennis-Plasschaert tijdens het debat. Beeld © ANP

De 'aftapwet', die de inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moet geven, kan rekenen op ruime steun in de Tweede Kamer. VVD, PvdA, CDA, PVV en de SGP vinden de wet nodig in de strijd tegen terreur.

Het zal je niet zijn ontgaan dat de Nederlandse geheime diensten het internet willen aftappen. Dat mogen ze nu al, maar met de nieuwe wet kunnen ze ook grote hoeveelheden data in één keer onderscheppen, voor drie jaar opslaan en doorzoeken. 

Meerderheid steunt de wet

Volgende week wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de wet. Vandaag bleek al dat VVD, PvdA, CDA, PVV en de SGP de wet steunen.

De wet moet ook nog door de Eerste Kamer. Deze samenstelling is anders dan de Tweede Kamer, maar ook daar hebben VVD, PvdA, CDA, PVV en de SGP een meerderheid. Daarmee lijkt het er op dat de wet er gaat komen.

Ondanks de meerderheid in de Eerste Kamer kunnen partijen altijd nog besluiten om de wet te blokkeren of op belangrijke punten aan te laten passen.

Andere oppositiepartijen kritisch

D66, SP en GroenLinks stemmen niet in met het wetsvoorstel in deze vorm. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 vroeg zelfs 75 minuten spreektijd aan om al zijn bezwaren aan de Tweede Kamer kenbaar te maken. Hij hekelt 'het sleepnet' waarmee de AIVD data van burgers gaat verzamelen, om vervolgens deze berg informatie te doorzoeken.

De SP valt vooral over het feit dat de nieuwe conceptwet 'techniekneutraal' is geschreven. "Er wordt nu aan ons gevraagd om in te stemmen met technologieën die we nog niet kennen", zei Tweede Kamerlid Ronald van Raak, die het debat boos verliet. 

GroenLinks vindt dat de geheime diensten te ongericht door data van burgers mogen neuzen, en dat deze data te lang worden opgeslagen. Daarvoor heeft Tweede Kamerlid Linda Voortman samen met de SP verschillende amendementen voor ingediend. 

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bezweerde dat er geen massasurveillance plaats gaat vinden. Volgens hem worden de aftapbevoegdheden alleen ingezet na een gerichte onderzoeksopdracht, die automatisch de reikwijdte beperkt.

Stevige kritiek

Belangrijke adviseurs, waaronder de Raad van State, Autoriteit Persoonsgegevens, Commissie van Toezicht op de Veiligheidsdiensten (CTIVD) en Raad voor de Rechtspraak, uitten eerder stevige kritiek op de wet in zijn huidige vorm. De eerste twee stellen zelfs dat het wetsvoorstel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) wordt op vier punten bekritiseerd. 

1. De taps zijn nog te ongericht

In het wetsvoorstel wordt gesproken van 'onderzoeksopdrachtgerichte interceptie' om de internetkabel af te tappen. Maar hoe gericht is deze interceptie nu echt? Daarover blijft de conceptwet vaag, benadrukken verschillende advieseurs.

2. De toetsing is te zwak

Als de geheime diensten het internet willen aftappen, dan moet een speciale commissie - bestaande uit twee oud-rechters en een deskundige - het verzoek vooraf goedkeuren. De Raad van State en Autoriteit Persoonsgegevens zijn bezorgd dat deze commissie niet streng genoeg is en enkel als 'stempelmachine' zal functioneren.

3. Data worden te lang opgeslagen

De data die door de geheime diensten worden afgetapt mogen drie jaar lang worden bewaard en onderzocht - ook de data van onschuldige burgers. Dat is veel te lang, zeggen de Raad van State, de Raad voor de Rechtspraak en de Autoriteit Persoonsgegevens. Als het om versleutelde data gaat, kan de bewaartermijn met drie jaar worden verlengd naar zes jaar.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei eerder dat het het 'mogelijk nuttig' is als de geheime diensten zo ver terug kunnen zoeken. Daarnaast verzekerde hij dat overgrote gedeelte van de verzamelde data direct wordt verwijderd als het voor de geheime diensten niet interessant is. Dat staat echter niet zo in de wet, en daar is de CTIVD weer erg kritisch op.

4. Data worden gedeeld met derden

De verzamelde data mogen met andere geheime diensten, zoals de Amerikaanse of Britse, worden gedeeld - ook zonder dat er gecheckt is wat die data precies inhouden. Er wordt gevreesd dat buitenlandse geheime diensten de AIVD gaan inzetten om de internetkabels af te tappen, omdat Nederland één van de belangrijkste internetknooppunten huisvest.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore