Nederland

Tweede Kamer doelwit ransomware, vermoedelijk geen gerichte aanval

28 maart 2017 17:33 Aangepast: 28 juli 2017 12:00
De computers in het gebouw van de Tweede Kamer is getroffen door ransomware Beeld © ANP

De computersystemen van de Tweede Kamer zijn getroffen door zogenoemde ransomware. Als een computer wordt geïnfecteerd met ransomware worden de bestanden erop versleuteld en wordt van de eigenaar doorgaans 'losgeld' geëist om de computer weer vrij te geven.

De communicatieafdeling van de Kamer wil verder weinig over de kwestie kwijt, behalve dat er 'passende maatregelen zijn genomen'.

Doelwit

De Tweede Kamer heeft alle gebruikers van het gebouw een mail gestuurd over de ransomware. In de mail wordt aangestipt dat niet alleen de Kamer, maar ook enkele bedrijven doelwit van de aanval waren.

Medewerkers worden bovendien gewaarschuwd voor een bepaald soort e-mail. "Voor nu is het belangrijk dat gebruikers mails met de omschrijving factuur000000.doc (000000 kan elk willekeurig getal zijn) en van onbekende afzenders niet openen en direct verwijderen.''

Geen gerichte aanval

Volgens D66-Tweede Kamerlid Verhoeven lijkt de schade mee te vallen, maar toont het incident wel aan dat er nog steeds niet genoeg 'bewustzijn' is over computerveiligheid. Hem lijkt een cursus voor iedereen die in de Tweede Kamer werkt, geen overbodige luxe.

Op het eerste gezicht is het geen gerichte aanval van iemand die de Nederlandse politiek wilde treffen. Die indruk heeft IT-beveiliger en -onderzoeker Loran Kloeze.

"De daders sturen honderdduizenden e-mails tegelijk. Dat kost ze een paar honderd euro. Gemiddeld zijn veertig tot vijftig slachtoffers zo stom om het geëiste losgeld van enkele honderden euro's te betalen. Het blijft dus gunstig voor de afzenders'', zegt Kloeze.

Het grote gevaar bij parlementen is dat cyberspionnen van andere landen proberen binnen te dringen om geheime informatie te stelen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ransomware: zo laat je je computer niet gijzelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore