Onderzoek MH17-vliegramp

Conceptrapport over MH17 naar landen gestuurd

01 juli 2015 19:38 Aangepast: 01 juli 2015 19:41
Beeld © ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de concepteindrapporten over de oorzaak van de crash van vlucht MH17 gestuurd naar vertegenwoordigers van de onderzoeksraden van zes andere landen. Die zijn bij het onderzoek betrokken.

De landen hebben zestig dagen de tijd om commentaar te leveren op het rapport. Naast Nederland gaat het om Maleisië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Publicatie oktober
De OVV zal de commentaren beoordelen en daarna de definitieve eindrapporten opstellen. Het is de verwachting dat de eindrapporten in de eerste helft van oktober worden gepubliceerd.

ZIE OOK: OM steeds dichter bij bewijs aanslag MH17

In september publiceerde de OVV al een rapport over de eerste bevindingen over de ramp op 17 juli vorig jaar in Oost-Oekraïne. Daarin stond dat het toestel waarschijnlijk tijdens de vlucht in stukken is gebroken, nadat het was doorboord door 'een groot aantal objecten' die het vliegtuig met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt.

Raket
De OVV sprak niet over een raket. Het Openbaar Ministerie, dat de daders zoekt, noemt een BUK-raket het meest waarschijnlijke scenario. Er zijn volgens justitie nog geen officiële verdachten, maar er is wel zicht op een groep mogelijke betrokkenen.

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders. Twee Nederlanders zijn nog niet geïdentificeerd en de kans is heel klein dat dat ooit nog gebeurt. Het toestel vloog over oorlogsgebied.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore