Ga naar de inhoud
Nederland

Dijsselbloem stuurt brief aan Europees Parlement: weer geen sorry

Beeld © ANP

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft gereageerd op de woedende brief die hij gisteren ontving van de voorzitter van het Europees Parlement over zijn ‘Schnaps und Frauen’-uitspraak. Hij betreurt de ophef, maar excuses komen er niet.

Dijsselbloem haalde de hoon en woede van veel Europese landen op zijn hals door in een interview met een Duitse krant over solidariteit tussen eurolanden te zeggen: "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en u daarna om steun vragen."

'Seksist'

Vooral de zuidelijke eurolanden namen de uitspraak hoog op. De Portugese premier noemde Dijsselbloem zelfs een racist, xenofoob en seksist. De grote fracties in het Europarlement riepen zelfs op tot zijn vertrek (daar gaan zij overigens niet over).

Dijsselbloem schrijft vandaag aan het Europarlement dat het 'ongelukkig' is dat er een verband is gelegd tussen zijn woorden en ‘de situatie in Zuid-Europese landen tijdens de crisisjaren.’

De Eurogroepvoorzitter schrijft verder dat hij het betreurt dat sommige mensen gekwetst zijn door zijn uitlatingen. Maar voegt daar wel aan toe: "Woordkeuze is persoonlijk net als de manier waarom woorden worden geïnterpreteerd." Hij trekt de conclusie dat hij nog iets beter op zijn woorden moet letten.

Bron: RTL Z / Matthias Pauw