Ga naar de inhoud
Nederland

Jeroen Dijsselbloem: 'Alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan'

Beeld © ANP

Jeroen Dijsselbloem heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op de ophef die ontstond na zijn 'drank en vrouwen'-uitspraak. "Het lijkt wel alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan."

De Eurogroepvoorzitter staat nog steeds achter de boodschap van het gewraakte interview dat hij gaf aan een Duitse krant, zegt hij vandaag tegen de Volkskrant. "De kwestie is enorm geëscaleerd. Het is droevig dat we zo veel tijd en energie steken in een interview terwijl Griekenland wegglijdt naar een nieuwe crisis."

'Me in de hoek zetten'

Dijsselbloem vindt het 'echt vervelend' dat zo veel mensen beledigd en boos waren. "Maar de parlementariërs probeerden me in de hoek te zetten, alsof ik beweerd zou hebben dat alle Zuid-Europeanen big spenders zijn. Onzin!"

In een interview met een Duitse krant had hij gezegd: "Ik kan niet al mijn geld uitgeven aan drank en vrouwen en vervolgens u om bijstand vragen." Die opmerking viel verkeerd in Zuid-Europese landen, waar die woorden werden uitgelegd als een sneer naar hen. In het Europees Parlement werd zelfs zijn aftreden geëist.

De rel werd flink opgeklopt door Spaanse media en Dijselbloem had de commotie in de kiem kunnen smoren door zijn excuses aan te bieden, beseft hij zelf ook. Maar dat weigerde hij.  "Wat moet ik dan terugnemen? Iets dat ik niet gezegd heb? Iets dat ik niet bedoeld heb?" 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Racistische' Dijsselbloem betreurt commotie, maar treedt niet af